Hösten på väg, nystart och tid för en liten kick off. Därför tog jag tåget till Köpenhamn och Torvehallerne, tillsammans med fotograf Peter Erlandsson, för att hitta inspiration och starta upp igen efter en lång, härlig, lat semester.

Hade läst lite om den danska saluhallen på Öhmans Mat &vin blogg och blivit nyfiken. Och vilken härlig upplevelse! Här, bara en kort tågresa bort, ligger något av de mysigaste i saluhallsväg, jag har varit med om. Två glashallar med allt det där man bara vill ha i en saluhall.

Fiskdiskar med feta bläckfiskar, ostron, musslor, levande humrar och knivmusslor, som jag aldrig sett i verkligheten förut.

Ostdiskar med ost från hela världen i alla möjliga färger.

Bröd som var så luftiga att jag de såg ut som gigantiska brödmoln. Oljor, kryddor och ekologiskt öl. Och allt så vackert upplagt. Här spirar verkligen kärleken till mat och råvaror.

Som den spanska tapasbaren…

… eller de gulliga tårtorna…
och den buttre mannen med marängen som fokuserat garnerade tartletter utan att dra på smilbanden en enda gång.
Grönsaksmarknaden utanför, fick både mig och Peter att förlora oss fullständigt i grönskaksfotografering.
Enorma lökar…,
…skimrande miniauberginer…
…handbollsstora rotsellerier…
och färska kantareller från Sverige i fina korgar.
Detta är himmelriket för alla som älskar grönsaker och fina råvaror. Och allt var så mycket större än hemma i Sverige. Vägrar tro på genmanipulerade grönsaker, men storleken och färgerna. Jag blev så där prillig i kroppen som man bara blir när man är en foodie som hamnat i råvaruhimlen. Tror det kallas lycka.
Och eftersom vi var i Danmark…så var ju stans bästa smörebrön ett måste. En second breakfast, helt enkelt. Det blev en klassisk rostbiff med rostad lök och currypicklad blomkål. Först beställde jag vatten till…men Peter tittade på mig ”Vi är ju i Danmark!” och det blev en Hof.
Vi pratade framtid och jobb och sedan gick vi runt och tittade, provsmakade och förundrades över hur vackert allt var och varför vi inte har samma möjligheter i Malmö.
Efter ett par timmar i saluhallen var det lunchdax. Vi gick till Famo Metro för en kick offlunch. Hade fått rekommendation av Jessica Frej så jag förstod att det skulle bli en matig upplevelse. Det blev det! Fem rätter med vin till. Så vällagat och gott att det var längesedan jag smakade italiensk mat på det här sättet.
Antipasti med bl a  citron och olivoljemarinerad rå piggvar som var gudomlig och som jag ska prova hemma.
Huvudrätten var en riktigt mör fläkskottlett och vi t o m såg när en av kockarna kom med ”grisen i säcken” direkt från någon dansk gård.
Jag höll på att förhandla bort efterrätten i början, eftersom jag inte är en efterrättsmänniska,  men gjorde inte det som tur var. Den gräddiga vaniljpanacotta med aprikoser smakade himmelskt.
Efter maten blev vi bjudna på en guldfärgad grappa av den hyggliga servitrisen ”Cillathestar”, och den smakade riktigt ok även om jag inte är en Grappafan.
Mätta och belåtna traskade vi tillbaka till Torvehallerne för att shoppa lite innan hemresan. Men först tog vi ett glas cava i cavabaren och njöt av solen till tonerna av lite bossa och känslan av ”utomlands” var total.
Jag hittade en vinglashängare till köket som var precis vad jag letat efter och det blev några 100 g av den underbart goda spanska skinkan pata negra, en god salami, några ostar..
..och en flaska 2009 Rosso di Montalcino, som vi provat till lunchen.
Lycklig, mätt och trött och full av inspiration och nytändning inför årets kulinariska utmaningar, åkte jag tillbaka till ”svedala” och än en gång undrar jag VARFÖR har vi inte en saluhall i Malmö? på Facebook har jag startat en grupp för just den här frågan.  Borde vara en mänsklig rättighet med frächa råvaror presenterade med kärlek!
Hejhej
Pernilla

4 svar

  1. Underbara Köpenhamn, shoppade loss i saluhallarna där i sommras:)

    Kul att du också gillade FAMO, tycker att det är ett toppen ställe och mer än prisvärt!

    Kram

  2. Kul! Den bilden med tomaterna (”Blogg 9”). Vad heter de? Min fru köpte ett par i helgen av en fransman men helt tappat namnet. Grymma!

    Och en annan fråga. Vad anser du om: http://www.ipinium.se/. Har du provat? Ett sådant grillgaller skulle lösa många middagar kanske?

    1. Hej hej! Vet inte vad de heter, men Vikentomater har finfina tomater av olika sorter. Det kan vara deras tomater. Har däremot inte hört talas om det här grillgallret. Ska kolla in det vidare! tack för tipset! Pernilla

Kommentarer är stängda.