Jag är svag för skaldjur och fisk och på sommaren är det mycket av den varan på både grillen och i ugnen. Häromdagen hittade jag finfina bläckfiskar i fiskdisken och kunde inte motstå dem. Det stod en lite flicka med sin pappa vid sidan om mig och sneglade bestört på de ”läbbiga” djuren med sina tentakler och sugkoppar, men jag försäkrade henne om att de var jättegoda. Lite som ”gummigodis” om man gillar det. Och det gör jag!

Det måste vara färsk bläckfisk om det ska bli riktigt gott. Den behövs bara stekas i någon minut med lite olja och vitlök för att bli en höjdare. Själva rensningen är kanske inte så där jätterolig, men jag hittade ett bra you tube klipp på hur man rensar en bläskfisk.

Tillsammans med ett nät pinfärska blåmusslor, maffiga räkor med skal och ett långkok tomatsås med mycket vin, kan det inte bli fel. Sommarens favorit…

Varsågoda!

BUCCATINI FRUTTI DI MARE
6 pers

500 g buccatini
2 burkar skalade tomater
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
0,5 fänkål
1 röd spansk peppar
2 dl hackad persilja
Ca 3 – 4 msk olivolja
5 dl torrt vitt vin
2 msk fiskfond
Salt
Svartpeppar
2 nypor socker

4 färska bläckfiskar
1 msk olivolja
1 vitlkösklyfta
Citronsaft
flingsalt
1 kg räkor med skal
1 nät blåmusslor

GÖR SÅ HÄR
1. Börja med tomatsåsen. Finhacka lök, krossa vitlöksklyftorna med knivbladet och grovhacka dem, finhacka fänkål (låt dillenhänga med), spansk peppar och persilja. Fräs i olivolja utan att det tar färg i ca två min.
2. Tillsätt vin, fond och socker och låt småputtra under lock i ca en timme. Späd med vin om det börjar koka ihop för mycket. Smaka av med salt och peppar.

SKALDJUR
1 Rensa bläckfisken. Se här hur du ska göra. Skär den i ringar och spara armarna. Vänd dem i lite olivolja, en krossad vitlöksklyfta, flingsalt och lite citronsaft och låt marinera i ca 30 min.
2. Skala räkorna.
3 Skölj musslorna och plocka bort dem som är öppna och som inte sluter sig när man ”bankar dem i bordskivan”.
4. När tomatsåsen har fem min kvar, höj värmen såp den kokar ordentligt, lägg i musslorna och på med locket. Koka i fem min.
5. Stek hastigt på bläckfisken i en het panna i ca en min.

Koka buccatinin enligt anvisningarna. Bland i tomatsås och musslor, bläckfisk och räkor. Vänd runt i en stor skål. Toppa med persilja och citron.