Fläskkarré i all ära men nu blåser trendvindarna åt långkok på grillen. Det är faktiskt ett toppensätt att grilla en relativt billig köttbit, som blir så fantastiskt god och smakarik utan för mycket arbete.

I helgen så provade jag på en bit högrev. Som jag twittrade om på fredagsmorgonen, ”man måste vara matnörd när man går upp i ottan och kokar högrev…och dessutom fotograferar den”. Men sånt är livet som passionerad matlagare, och även om det tar lite tid, så sköter det mesta sig själv.

Sedan hittade jag ett gott tomatrecept …

…och ett gott potatisrecept som Tommy Myllymäki gjort för senaste Allt Om Mat, som jag tog som inspiration till högreven och detta blev en ny favorit på grillen!

Varsågoda!

GRILLAD HÖGREV SYRLIG TOMATSALLAD OCH GRÄDDBAKAD FÄRSKPOTATIS
4 pers

1 kg marmorerad högrev
1 hel vitlök
5 vitpepparkorn
1 lagerblad

RUB

1 msk gula senapsfrön
1 msk chiliflakes
Flingsalt

GLAZE
1 dl kinesisk soya
2 msk agave sirap
1 msk ättika
1 riven vitlöksklyfta

TOMATSALLAD

blandade Vikentomater
flingsalt
svartpeppar

4 msk olivolja
2 msk ättika
2 msk sirap
2 msk tomatpuré
2 msk dillfrö
En stor knippe dill
Gräslök

GRÄDDBAKADE FÄRSKPOTATIS

1 kg färskpotatis
1 solovitlök
2,5 dl matlagningsgrädde
gräslök
Salt
Svartpeppar
GÖR SÅ HÄR

1 Lägg högrev en hel vitlök i två delar (skalet kvar) och kryddor i en gryta. Fyll på med vatten så det täcker köttet och koka långsamt i tre timmar. Ta upp köttet. Lägg det i folie och lägg det i kyl under press i minst sex timmar.

2 Mortla kryddorna till rubben och ”rubba” in dem i köttet. Låt det ligga i rumstemperatur med rubben i en timme.
3 Blanda glazen i en kastrull och koka upp. Låt svalna.
4 Tänd grillen, grilla köttet runt om och pensla glaze under tiden, tills du har en fin, knaprig yta.

POTATIS
1 Sätt ugnen på 250 grader.
2 Skrubba potatisen och halvera dem.
3 Salta, peppra riv över vitlök och häll över grädde. Baka i ugnen i ca tjugo min.

TOMATSALLAD
1Skär tomaterna i bitar. Salta och peppra.
2 Blanda alla ingredienser till dressingen och blanda ner tomaterna.

Varför inte testa på midsommar!

Hejhej

Pernilla

20 svar

    1. Tack! Visst är den toppen! Man brukar inte vilja göra något annat än koka färskpotatisen, men det här blev ju hur gott som helst! Kul med fler – vad gör du ab färskpotatisen förutom kokar? hejhej
      P

  1. Åh, precis vad jag letade efter! Nu är ju vädret kanske lite för bra för att stanna hemma och koka högrev. Stranden lockar lite mer faktiskt. Men kanske ändå…

    Kram Malin

    1. Du kan ju alltid koka försiktigt under tiden du är på stranden…om du har stranden väldigt nära :) Pernilla

      1. Nu står det på spisen, inför morgondagen, och gräddbakad potatis i ugnen. Blir kanske tomatsalladen i morgon också.

        Kul att ha hittat din sida! Kommer jag fortsätta kolla in.

        Kram Malin

        Ps, Stranden är faktiskt väldigt nära ;o)

        1. Hej Malin! Spännande! Vill gärna höra hur det gick och hur det smakade:)
          kram tillbaka
          Pernilla

          1. Hej igen,

            Mmmm, så gott allting var! Köttet, så mört så det föll isär. Tomaterna, jag som inte ens gillar tomater, smakade också superbra. Ja, potatisen också. Allt var kanongott!

            Har bloggat om det, så gå gärna in på min blogg. Har länkat till dig. Lämna gärna ett avtryck. ;o)

            Kram Malin

            Ps: Jag återkommer, har bara hunnit med att läsa en bråkdel av dina inlägg

  2. Hej Pernilla! Har precis upptäckt nöjet med matlagning så jag lite om receptet. Varför lägger man köttet i press och hur brukar du göra. Är det plast eller alufolie? Som sagt… Lite nybörjare / Ronny

    1. Hej Ronny! Man lägger högreven i press för att den inte ska falla sönder på grillen. Ligger den i press, hårt sluten i plastfolie och aluminiumfolie, så blir den hanterbar på grillen. Och det räcker med att vända den runt några gånger, pensla glaze och få en riktigt fin grillyta. se till att du har ordentlig fjutt på glöden! Lycka till!/Pernilla

  3. Hej Pernilla! Vi testade i helgen som var och det blev verkligen gott. Till glazen tog vi dock det vi hade hemma och bytte lite. Sirap mot honung mm. Men som sagt… Riktigt trevligt…

    1. Härligt! och bra att ni experimenterar själva. Ett recept är som sagt bara en guidline:) Hej hej Pernilla

  4. Testade ovan recept till årets midsommar, överlägset mest populära maträtt på hela festen. Supergott och enkelt…..men tar lite tid

    1. Härligt! Visst tar det lite tid, men det är det ju värt:) Är en av mina stora favoriter! Pernilla

  5. kan inte annat än instämma – helt fantastiskt gott blev köttet det när vi tillagade det i somras. I morgon vänta repris men denna gång med picknickbog istället.

  6. Hej! Här kommer en fråga sent omsider; grillar du stycket helt eller i skivor?

    Mvh Petter

  7. hej, tänker testa rätten idag. undrar om du kokar potatisarna ngr minuter först innan ugnen? hälsningar maria

  8. Håller på och kokar högreven nu. Ser fram emot att grilla imorgon. Har färskpotatis i landet så de blir spännande att testa något nytt. Dock kommer jag servera med en gurksallad som består av just slickad gurka granatäpple chili o lime

    1. Hej! Lite sent svar….men hoppas det gick vägen. Låter kanongott med din gurksallad! Pernilla

Kommentarer är stängda.