För ca två veckor sedan besökte jag världen bästa restaurang – Noma i Köpenhamn. En fantastisk upplevelse där jag fick smaka allt från mossa och jästa ärtor till torkade pilgrimsmusselchips och harsyra.
Nu har jag drabbats av Nomasyndromet.

Det är ungefär som att skriva filmmanus och drabbas av Tarantinosyndromet. Man kan/vågar plötsligt inte skriva för att man aldrig i helsike kan vara så cool som han är. Samma sak här. Hur ska jag någonsin kunna laga sådan spektakulär, naturlig, fantatstisk mat hemma i mitt eget kök….

Jag drömmer om granskott och harsyra på nätterna och vågar knappt snegla på köttfärs i affären. Falukorv ska vi inte snacka om. Vad är det? Ser jag en grönsak, så måste den vara rå, rökt, jäst eller tillredd på något annat märkligt sätt och ogräset i köksträdgården bör hamna på tallriken istället för i komposten. Eller?

Man kan kalla det en form av matlagningskramp för att dra parallellen till skrivkramp men på något sätt måste jag ta mig ur det här Nomaträsket och börja laga mat igen. Vanlig mat. Ner på gräsrotsnivå igen. Ner bland harsyran och maskrosbl….sorry…det hjälper ju inte att stugan är omringad av en natur som Redzepi skulle ge sin ena Michelinstjärna för…

Nej! Dax att ta ett steg tillbaka, ta en lite realitycheck och komma i balans igen.
Varsågoda!

MAKARONER OCH KÖTTFÄRSSÅS
4 pers

Ca 400 g makaroner
Salt

400 g nötfärs
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
olivolja
1 burk krossade tomater
1 dl rött vin
1 tsk curry (japp!)
1 msk soya (sedan min tid då jag lagade på fläskfärs och ville ha en mörkare färg på färsen)
Salt
Svartpeppar
En nypa socker
Basilika
ketchup

GÖR SÅ HÄR
1Skala och hacka lök och vitlök
2 fräs i olivolja.
3 Tillsätt färs och ihop med löken. Krydda med salt, svartpeppar, socker, soya och curry.
4 Tillsätt tomater och vin. Späd med lite vatten om det blir för torrt.
5 Koka ihop i minst 45 min.
6 Koka makaronerna enlig anvisningen på paketet.
7 garnera med basilika och tillåt några droppar ketchup på toppen.

Mot nya kulinariska utmaningar!
Hejhej
P