Syrran och jag drog iväg till stugan i två dagar för att arbeta med ett filmmanus om den svenska stumfilmsstjärnan Anna Q Nilsson, som vi jobbat med i flera år. Något vi gjort tillsamman många gånger förr, men det var ett tag sedan nu och vi såg fram emot att komma igång igen.

Något som alltid varit viktigt när vi skrivit tillsammans, är maten. Vad ska vi äta till middag?
Vi är lika tokiga i mat båda två och maträtterna är lika viktiga som vilken karaktärsutveckling i manuset som helst.

Vi bestämde oss för fisk och färskpotatis. Enkel, somrig och gott. Och nu börjar även köksträdgården att spira och rädisorna är gigantiska. Tyvärr har kaninerna också upptäckt denna gourmébuffé och knaprar på sallad och spenat. Jag får nog bygga upp pallkragarna och sätta nät över om det ska bli någon sallad framöver.

I alla fall…fisk och grönsaker blev det. Och vi gjord den allra enklaste formen. Hela grillade fiskar fyllda med örter, citron och smör och potatispaket med potatis, lök, rädisor och bönor på grillen.

Till fisken drack vi 2010 Best’s VIC Chardonnay ett australiensiskt Chardonnay. Friskt vin med ekfatskaraktär och smak av tropiska frukter, melon och persika. Riktigt gott till fisken.

Så vill ni göra något enkelt och gott på grillen i sommar…

Varsågoda!

GRILLAD FISK MED POTATISPAKET
4 pers

2 hela, urtagna fiskar t ex laxforell och makrill
0,5 citron
smör
Ca 1 dl färska örter (persilja, dill, gräslök, salvia)
Ca 20 färskpotatisar
4 färska gula lökar
Ca 20 st sockerärtor
rädisor
Smör
Flingsalt
Citron
2 dl créme fraishe
1 burk röd kaviar
Citron
Salt

GÖR SÅ HÄR

1 Tänd grillen.
2 Koka potatisarna så de är nästan helt mjuka. Låt det vara lite tuggmotstånd.
3 Skär löken i klyftor, rädisorna i skivor och bönorna i stavar.
4 Lägg alltihopa och några smörklickar och flingsalt på fyra foliark som du kan stänga ihop som små påsar. Lägg på grillen samtidigt som fisken. Låt dem ligga på i ca tio minuter på ytterkanten av grillgallret.
5 Hacka örter och fyll fiskarna med örter, tunna citronskivor och smör. Lägg i ett halster och grilla bara några minuter på varje sida. Börja med att ge fisken en yta på varje sida, lägg sedan på locket i några minuter med litet luftintag och låt den eftergrilla.

Grilltid: Jag grillade laxen tills den hade en temperatur på runt 48-50 grader. Hellre för lite än för mycket är min melodi. Och makrillen grillade jag i bara två tre minuter på varje sida.

6 Blanda ihop créme fraishe och kaviar och smaka av med citron och salt.

Smaklig måltid!
Pernilla