Ibland svänger man ihop en rätt på en höft, ibland lagar man den i en vecka…om man nördar runt i köket som jag oftast gör. Det här är en sån där långlagad middag, där jag började på måndagen och vi åt på lördagen.

Konfiterad fläsksida har blivit en favorit i mitt kök sedan jag åt den på Rolfs Kök och jag bara måste ha den ibland.
Om man inte rimmar själv, tar det dock bara runt två dagar att laga, så vill man ha lite fastfood fläsk så köp en färdigrimmad. Här finns ett recept där jag rimmar själv.

För att komplettera fläsket behövs syra och sötma. På min joggingrunda runt sjön vid stugan, hittade jag fantastisk harsyra ute i skogen, och gjorde som trendkockarna, plockade på mig en påse ur skogens skafferi. Väldigt rätt i tiden nu, att plocka egna råvaror ur det vilda och jag kände mig faktiskt lite ”Nomaesk”.

Sedan är jag en riktigt stor ättiksälskare, så lite picklade grönsaker är aldrig fel. Vi hade inga andra rotfrukter hemma och potatisen är ännu inte klar för skörd, så fick det fick bli morötter och en tomat&bönragu som akompanjemang. En riktigt god helgmiddag som kräver mycket kärlek och omtanke, men är värd varje minut och jag tror jag börjar hitta ”min egen” konfiterade fläsksida…

Till maten drack vi 2007 Brancaia Il Blu från Toscana på druvorna Sangiovese och Merlot. Ett riktigt fylligt vin med många mörka bär som blåbär och svartavinbär i både smak och doft, kraftfullt och fruktsyrigt så det förslår och riktigt, riktigt bra till den grillade fläsksidan. 2007an finns inte tillgänglig på The Wine Company just nu, men jag antar att 2008 fungera minst lika bra.
Varsågoda!

KONFITERAD FLÄSKSIDA BÖNRAGU, KRISPIG SVÅL, PICKLAD MOROT OCH MAJONNÄS PÅ HARSYRA

2-4 pers

1 kg rimmad fläsksida
ca 1 l rapsolja

3 dl harsyra
2.5 dl matolja
2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
salt
vitpeppar

100 g rökigt bacon
3 vitlökar
Olivolja
Körbärstomat på burk
0,5 dl lagrad rödvinsvinäger
1 burk vita bönor (eller färska bondbönor)
Salt
Peppar
1 msk honung

1 morot
0,5 dl ättika
1 dl socker
2 dl vatten

GÖR SÅ HÄR

FLÄSKSIDA
1. Sätt ugnen på 100 grader. Lägg fläsket i en djup form eller gryta och häll olja över så att fläsket är täckt. Baka i ugnen i tolv timmar.
2. Ta upp fläsket försiktigt. Låt det svalna. Lägg det i en plastpåse och in i kylen över natten under press.
3. Skär av den yttersta delen av svålen och skär i bitar. Stek i olja i het panna tills den är krispig. Låt den rinna av på hushållspappaer.
4. Grilla fläsket i portionsbitar på grillen (eller stek i het panna) så att du får en krispig, hård yta.

MAJONNÄS

1. Knipsa av bladen från stjälkarna och mixa harsyran med oljan.
2. Vispa äggulor, dijonsenap och vitvinsvinäger med harsyreoljan och smaka av med salt och vitpeppar. Blir den för tjock, spä den med lite vatten.

TOMAT OCH BÖNOR
1 Fräs skivad vitlök och skivor av bacon i olja. Tillsätt körsbärstomater och rödvinsvinäger.
Koka ihop i ca 30 min. Tillsätt en burk avrunna vita bönor och smaka av med salt peppar och honung.

PICKLADE MORÖTTER
1. Koka ihop en lag av ättika, socker och vatten. Låt kallna.
2. Skala morötterna och hyvla dem tunt med potatisskalaren. Lägg dem i lagen och låt dem stå i minst en timme i kylen.

Ha en härlig helg!
Pernilla

3 svar

  1. Å va roligt! Jag hamnade här när jag googlade runt om att använda färdigrimmad fläsksida till konfitering. Själv tänkte jag laga detta på lördag med syrad rödkål och blomkålspuré till. Funkade det bra med majo till?

Kommentarer är stängda.