När vi är i stugan så har det blivit en tradition att äta pannkakor på helgerna. Jag älskar pannkakor och vi har stekt många sedan vi flyttade in.

Favoriten är amerikanska pannkakor med lönnsirap och rårörda bär. Himmel på tallrik. Men man måste ju prova nya saker i livet, så den här gången blev det holländska pannkakor – Poffertjes.

För att lyckas göra som holländarna, behövs en poffertjespanna, som påminner om en plättlagg med många små hål, där du smälter smör och steker plättarna så de blir luftfyllda och ”puffiga”. Nu hade jag ingen sådan panna hemma….så det fick bli att steka dem i stekpanna, vilket gör att de förlora sin puffighet, men smaken blev riktigt god.

De känns som en blandning av pannkaka och potatisbulle på något sätt. Mer matig än vår pannkaka, men ett gott alternativ till de amerikanska. I Holland serverar man dem med rikligt med flosocker, men jag blandade ihop lite citronsocker och med gubbarna och citronmelissen blev det riktigt mumsigt!

Varsågoda!

HOLLÄNDSKA PANNKAKOR – POFFERTJES – JORDGUBBAR & CITRONSOCKER

Ca 20 st små plättar

3,5 dl mjölk
50 g smör
8 g jäst
3 dl vetemjöl 180 g
2 krm salt

25 g smör stekning
Jordgubbar

1 dl socker
Saften från en halv citron
Citronmeliss

GÖR SÅ HÄR

1 Smula jästen i en bunke.
2 Värm mjölken till 37 grader
3 Tillsätt smöret och rör så det smälter. Häll lite över den smulade jästen tills den löst upp sig.
4.Tillsätt resten av mjölken

5. Blanda salt och mjöl och tillsätt mjölkblandningen. Vispa till en jämn smet
6. Täck smeten med bakduk och låt jäsa i en timme.
7. Stek i smör. Använd matskedsmått. Har du en poffertjespanna som är speciell för den här sortens pannkakor, använder du den, annars funkar en stekpanna.

8. Blanda socker och citronsaft.

9 Skär jordgubbarna i skivor och servera pannkakorna med färska bär, citronsocker och citronmeliss.
hejhej!

Pernilla

2 svar

  1. Krabbelurer är en annan variant. Min kära fru brukar göra det till barnen som utflyktsmat (dvs. de nästa kräver att få det :) Skall vara krämiga i mitten!! Mums!!! Googla, det finns många recept på nätet!

    1. Ja, dem minns jag från killarnas dagis och fritids. Har nog receptet någonstans och få väl prova igen:)

Kommentarer är stängda.