Häromdagen befann jag mig i stugan med en solnedgång, en stor majskyckling och perfekt grillväder!

Jag funderade på en beer can chicken, vilket är ett kul och smaskigt sätt att grilla på, men jag har aldrig provat att grilla en hel kyckling på grillen. Det har mest blivit olika delar av kycklingen, men inte en hel.
Att grilla indirekt är ju ett toppensätt att laga till något länge utan ugn och istället få den där grillade smaken och ytan, så därför bestämde jag mig för att indirekt grilla den här maffiga kycklingen.

Och den här kycklingen visade sig från sin allra bästa sida. Det var en ”lycklig kyckling” från Klasaröds gård och den smakade fantastiskt. Mör, saftig och jag tror nog att detta var den bästa kycklingen hittills. Det lönar sig att söka sig till närliggande gårdar och HÄR hittar du en lista på småskaliga kyckling och kalkonproducenter i Sverige. Kanske har du tur att det finns en nära dig!

Till kycklingen blev det lite av vad som fanns i skafferiet som tillbehör och i glasen hade vi ett riktigt bra solnedgångs-grillvin.  2006 SANTA RITA MEDALLA REAL CABERNET SAUVIGNON CARMÉNÈRE . Ett fruktigt  vin på druvorna Cabernet Sauvignon och Carmenere från Maipodalen i Chile. Blodrött i färgen och fullt av fruktiga syror med en smak av blyerts, röda bär vanilj och ek. Vinet hittar du hos ewine på nätet och det gjorde kycklingen på ännu bättre humör.

Varsågoda!

INDIREKT GRILLAD KYCKLING PARMESAN- OCH DIJONPOTATIS, UGNSBAKAD RÖDLÖK MED KAPRISSMÖR OCH TOMATSALSA

4 pers ( och gör en god sallad nästa dag av den kyckling som blir över…om det blir nåt över)

2,4 kg kyckling
0,5 äpple
0,5 gul lök
4 vitlöksklyftor
50 g smör
Rosmarin
Salt
Svartpeppar
Citron

10 babyplommontomater
1 stjälkselleri
0,5 liten rödlök
flingsalt

4 stora potatisar
Parmesanost
Dijonsenap
Olivolja
Salt

2 stora rödlökar
2 msk mjukt smör
1 msk kapris
citron

GÖR SÅ HÄR

KYCKLING
Du behöver en stor klotgrill med lock för detta.

1.Lägg grillbriketter på ena sidan av grillen och tänd på. Låt glöden bli riktigt grå och glödande. Ställ en aluminiumfolieform i botten på den andra sidan och öppna spjället i botten av grillen.
2. Under tiden grillen glöder till sig preppar du kycklingen. Salta och peppra rikligt, mer än du tror, inuti kycklingen. Jag tog nog en näve salt…


3. Hacka lök, äpple, tre vitlöksklyftor och stoppa i kycklingen tillsammans med smör och rosmarin. Lägg två stora smörklickar under skinnet mellan lår och bröst och under skinnet ovanpå bröstet. Bind ihop kycklingen så den håller ihop.
4. Gnid in skinnet med en vitlöksklyfta. Salta och peppra rikligt utanpå kycklingen och gnid den också med en citronhalva.
5. Sätt en termometer i vecket mellan lår och bröst och lägg på grillen när glöden är grå och glöder. Öppna lite av spjället i locket och lägg på locket. Låt kycklingen ligga där till kärntemperaturen är 72 grader. (tog 1 tim 45 min för min kyckling på 2,4 kg) Titta till den ibland och släck elden med lite öl eller lite vatten om fettet börjar brinna. Sväng runt den så andra sidan ligger närmas glöden om det behövs, men du behöver inte vända den upp och ner.

Reglera värmen med hålen i locket. Mer öppet, mer fart på glöden. Stänger du till kan glöden slockna. Under grillen ska det vara öppet hela tiden.

TOMATSALSA
1. Tärna tomat, lök och selleri fint. Salta och blanda.

POTATIS

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och skiva potatisen i ca en cm stora skivor. Lägg dem på bakplåtspapper i en ugnsfast form. Salta.
3. Bred lite dijonsenap över pottaisen och riv över parmesan. Baka i ugn tills de blir mjuka och har fin färg. Ca 25 min.

RÖDLÖK OCH KAPRISSMÖR
1. Blanda smör och kapris.
2. Dela rödlökarna och ställ dem i en ugnsfast form. Klicka över kaprissmör och baka dem samtidigt som potatisen tills de blir mjuka. Ca 30 min.

Hejhej

Pernilla

Ett svar

Kommentarer är stängda.