Vår 2012. 21 april. Ca 10-12 grader ute… Växlande molnighet skulle man kunna säga. Kan jag börja plantera?

Japp! Det gör jag. Kan inte riktigt vänta längre. Vi hade i o f sig snö för två veckor sedan…men temperaturen har stigit och solen tittar fram ibland, så nu åker potatis och frön i jorden.

Vi har köpt in ett antal såjordsäckar (Hammenhögs såjord) och idag fick vi ett stort lass matjord levererat.

Jag och min sambo köpte också vår första påse kogösel i livet. Tänk att det fortfarande finns ”en första gång” för saker och situationer.

Pallkragarna är på plats och det är dag att börja sätta potatis och odla frön. Hittade ingen linolja i närheten, så jag kör naturellt den här gången. Får olja in dem till nästa omgång.

Jag har valt tre olika sorters potatis för att prova mig fram. Amandine (som är favoriten) Maris Peer (årets potatis bland fritisodlare 2010) och Pentland Javalin. Alla rekommenderade från Vellingeblommans plantskola. De har grott ordentligt sedan jag lade dem på fönsterbrädan hemma i stan. Små knubbiga groddar som ska bli middag i midsommar tänkte jag.

Vi har bestämt oss för att odla i pallkragar för det är enklare och jag tror att det kan bli bättre i det här läget där vårt hus ligger. I skogen, på ett berg, vid en sjö…vet inte om odlingsjorden är optimal direkt.
Vi fick också tips från John Taylor, proffsodlare att lägga tidningspapper i botten mot ogräset. Hade först tänkt lägga täckväv över hela området, men vi provar med tidningspappret och dessutom ska gräsklipp vara bra gödsel, så i år låter jag gräset vara mellan pallkragarna. Kanske det blir bark, grus eller stengångar nästa år. Vi får se.

I de fyra andra pallkragarna ska vi ha blandade grönsaker och blommor och sådant som jag vet att jag kommer använda mycket av i köket i sommar. Plocksallad, rosésallad, ätbara blommor, morötter, gul lök (fast här skulle jag också vilja ha röd lök, så det får bli senare) rödbetor, spenat, rädisor, cikoria från Italien och rosenskära.

Vi planterade också om körsbärstomaterna som vi ska odla inne i orangeriet och har faktiskt lyckat få upp två kronärtskockor från Italienska fröer, som ska få växa till sig.
Det kommer också komma en kryddträdgård och lite andra planteringar som bönor, luktärtor, vitlök och kål av olika slag. Jag är en ”kåloman” så kål måste jag ha.

Det är en härlig känsla att gräva jord, gödsla med kogödsel, blanda, luckra och mixa ihop bäddarna för det som ska bli en härlig köksträdgård. Jag ser ju framför mig hur den ska prunka och blomstra här hela sommaren, och hur jag plockar färska grönsaker och lagar god mat med närodlade, giftfria grönsaker.

Hoppas att jag gjort rätt här nu, när jag tålmodigt (vilket inte är min bästa sida) försöker få ner fröna en och en, på rätt avstånd för att slippa gallra för mycket. Tycker gallringen är jobbig, eftersom man drar upp små växande varelser som egentligen skulle fått leva och frodas i landet…blödigt…ja men jag kommer nog tuffa till mig under resans gång och gallra hej vilt, om jag ser att det blir härliga, stora grönsaker av sådden.

När allt var i jorden, hopade sig regnmolnen plötsligt och det kom en störtskur. Bevattning från ovan skulle man kunna säga. Men vi har också skaffat en ordentlig slang på vinda för att underlätta bevattningen framöver.

Ja…då är det bara att vänta och se. Är lite orolig för att det är för lite jord i de små pallkragarna…särskilt för rödbetorna. Kanske jag skulle fylla på där? Men vad händer då med fröna som ska myllas grunt?Och är det djup nog för potatisarna? Och en kryddträdgård och blomsterfröna från Pia…det får bli nästa gång. Så många frågor…Men spännande är det och jag sitter nu och tittar på de fyllda pallkragarna och hoppas de små fröna klarar sig på nätterna. Längtar efter sol och värme!

KÖKSTRÄDGÅRDEN DEL 1

Hejhej
Pernilla

2 svar

    1. Tack! Ja, det är toppen. Fint och inte lika jobbigt som att gräva upp hela gräsmattan. P

Kommentarer är stängda.