Varje matnörd drömmer om en egen köksträdgård. Tänk att bara gå utanför dörren och plocka kryddor, dra upp en morot eller färskpotatis eller plocka solvarma tomater med smak!

Nu när vi har blivit med stuga, finns det äntligen möjlighet att skapa en egen köksträdgård. Och det ska bli så kul!

Min erfarenhet sträcker sig till ett par potatisplantor och några tomatplantor där jag bodde förut, och ett försök till kryddbalkong i stan, men aldrig en hel köksträdgård.
Jag har köpt boken Gönskaksodling av Lena Israelsson, för att hon ska guida oss igenom den här utamningen. Hur kul som helst och jag ser naturligvis framför mig en prunkande trädgård med alla möjliga godsaker i sommar som klänger och växer så det knakar.

Ett måste är potatis och tomater, så jag och min sambo köpte på oss lite sättpotatis av olika sort, tomatfrön och lite smått och gott som vi själva gillar att äta. Morötter, rädisor, kryddor av olika slag och lök osv.

Potatis och tomater, persilja och chili har fått förgro hemma i fönsterkarmen i stan och är snart färdiga att sättas i jorden.

Men jag måste inse att det är första gången jag odlar en riktig köksträdgård, så det är lika bra att börja försiktigt och inte ge sig på kronärtskockor, majsodlingar och sparrisbäddar…än.

Men lyckas det här, så kommer jag vara fast. Helt klart.

Själva trädgården ska anläggas utanför huset, på en gräsplätt, som vi normalt sätt inte använder till något särskilt. Här har vi faktiskt mest sol hela dagen och den ligger i söderläge, mycket viktigt säger Lena.Vi har en naturtomt annars, och att odla under träd är ingen bra idé, så det blir den här plätten som får bli grunden.

Sedan blir det pallkragar. Och pallkragar ligger högt i kurs just nu. Går för massor av pengar på svarta marknaden typ. Jag har sökt på blocket och hittat några få.

Resterande pallkragar köpte vi idag på City gross. Men det blir nog några fler framöver. Jag tänker olja in dem eller måla dem, eller så får väder och vind göra sitt. Jag gillar när de är lite så där ruggiga och väderbitna som Johns fyra pallar var. Äkta på något sätt. Men det blir ju våra nya med tiden.

Så idag har jag krattat bort grenar från gräsmattan och hoppas innerligt att Herr Sork, som bor under marken INTE har lust att ge sig på vår köksträdgård….vi har för säkerhetsskull köpt ett sorkmedel, som är i form av vitlökar, för att skrämma bort honom.

Nu sitter jag och tittar på våra pallkragar genom fönstret och drömmer mig iväg till i sommar när vi (förhoppningsvis) ska skörda egenodlade grönsaker och kryddor. Härligt!
Hejhej
Pernilla

4 svar

  1. Att odla i pallkragar är perfekt. Jag odlar både i pallkragar men också direkt i jorden. Glöm bara inte att täcka botten i pallkragarna med markduk, annars kommer det upp massa skit. Lycka till med odlingen!

    1. Hej Martina! Jag tror det är bäst med pallkaragar, men det hindrar ju inte att plantera annat direkt i jorden också. Lite omväxling blir bra. Har fått höra att jag kan täcka botten med tidningspapper (tips från proffs). Har du hört talas om den varianten? Hälsar Pernilla

  2. det är verkligen roligt att odla sina egna grönsaker Pernilla … ser att du har Lenas Israelssons bok ”grönsaksodling” uppslagen… gå till sid 21 och 26 så har du bilder från min kolonilott, sid 21 pallkrage med gamla fönster och sid 26 med den gamla 60-talsstolen

    Att börja odla i pallkrage är bra då det luckrar upp jorden under (i botten) sedan är det lätt att gräva upp där man har haft pallkragar och skapa så kallade odlingsbäddar, som är upp höjda med ca 20-40 cm….

    jag har obrunnen hästskit och ogräskompost i botten …att ha obrunnen hästskit i botten är bra då det verkligen bränner bort ogräset men det har jag om jag har mellan tre till 4 pallkragar på höjden.

    1. Hej! Ja, det är första gången för mig och idag har jag planterat, Ska bli kul och se om jag lyckas:) Boken är en riktigt bra nybörjarbok och jag får mycket inspiration därifrån. Din kolonilott ser härlig ut! Jag försöker ”hämra” köksträdgården på sid 12. Viu ska också bygga en friggebod i närheten, som på bilden så det kan bli jättefint om det fungerar. Hälsar pernilla

Kommentarer är stängda.