Jag älskar fisk och skaldjur och jag gillar husmanskost och nordiska smaker och jag hittar ofta min inspiration  i både skog, mark, sjö och hav.

I förra veckan var jag på vad man kallar Skreipremiär. Skrei. Det är en norsk torsk av finaste kvalité som finns endast mellan januari och april och det är torsk som varje år vandrar från Barents hav ner till nordnorska kusten för att leka.

Den långa vandringen i hårda strömmar och klara vatten gör att torsken bli mer muskulös och får ett fastare och vitare kött. När fisken kommit fram till ”lekplatsen” kallas den för Skrei och är som allra bäst. Norrmännen ser fram emot Skreifisket som vi ser fram emot färskpotatisen och de äter den oftast med rom och lever och rätten kallas ”Mölje” och är norrmännens favorit på Alla hjärtans Dag.

Enligt broschyren jag fick har Skrei grönt ljus från WWF och MSC och förpackas, behandlas och transporteras enligt en definierad standard. Alla som fiskar Skrei måste vara godkända och registrerade hos Norges sjömantråd och jag reagerade verkligen på den kraftfulla fisken med sitt vita härliga kött.

Så med en magnifik bit Skrei i matkassen och lite annat smått och gott, blev det är härlig middag som gillades av hela familjen.
Till den här rätten drack vi ett fantastiskt gott vitt vin.

2008 Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre Domaine William Fèvre (nr 91117). Ett tort, friskt och fruktigt vin som balanserade smakerna finfint och som behöll smaken länge.
Varsågoda!

SKREI (TORSK) BLÅMUSSLOR, VARM ROMANSALLAD, UGNSBAKAD TOMAT OCH BRYNT MUSSELSMÖR

4 pers


Ca 600 g Skrei (norsk torsk)
flingsalt
1 nät blåmusslor
0,5 solovitlök
En näve persilja
1 bananshalottenlök
1,5 dl torrt vitt vin
olivolja

citronsaft
salt
citronpeppar
smör

16 babyplommontomater
olivolja
färsk timjan
flingsalt

1 romansallad
0,5 purjolök
salt
peppar
citron
smör

GÖR SÅ HÄR

FISK

1. Skär fisken i fyra portionsbitar och strö flingsalt över. Låt dem rimma i kylen i ett par timmar innan du börjar laga.
2. Sätt ugnen på 125 grader.
3. När fisken rimmat klart, skölj bitarna och torka av.
4. Bryn fisken i smör på båda sidor i någon minut i het panna. Ös med smör över dem. Lägg fiskbitarna i en smord ugnsfast form och stick in en digital termometer i en av bitarna.
5. Ugnsstek fisken tills du har en kärntemperatur på 50 grader.

MUSSLOR

1. Skölj musslorna och släng de som inte stänger sig när du knackar dem i bänken.
2. Hacka vitlök, schalottenlök och persilja.
3. Hetta upp olivolja i en gryta och fräs vitlök, schalottenlök och persilja.
4. Tillsätt musslor och vin.
5. Låt musslorna koka under lock i ca fem minuter.
6. Ta upp musslorna med hålslev och spar musselspadet till musselsmöret.

MUSSELSMÖR

1.Sila musselspadet i en kastrull. Koka ihop tills ca hälften återstår.
2. Bryn smör i en annan kastrull och tillsätt det till musselspadet. Smaka av med citron, salt och citronpeppar. Vispa upp det innan servering så du får ett skum. Använd mixerstav.

TOMATER

1. Sätt ugnen på ca 220 grader varmluft eller ca 235 grader vanlig ugn.
2. Lägg tomaterna i en liten ugnsfast form. Ringla olivolja över och toppa med flingsalt och timjan. Baka i ugn i ca tio minuter. Låt svalna och ta bort skalet.

ROMANSALLAD

1. Strimla romansallad och purjolök och fräs i smör i ca två-tre minuter tills den är mjuk men fortfarande lite krispig. Smaka av med salt, peppar och citron.

SERVERA
Lägg sallad i botten av en djup tallrik. Toppa med en bit fisk och garnera med musslor och tomater. Hetta upp musselsmöret innan servering, mixa till skum och skeda över fisk och musslor.
Vill du ha rätten lite matigare kan du t ex servera ugnsbakad mandelpotatis till.

Mumsigt!

Hejhej
Pernilla

5 svar

  1. Skrei är mycket god. Mycket söt vågar jag säga , köttet är väldigt fint och vitt efter tillagningen. Jag visste inte ens att det var skrei när jag åt den. Då fick jag syn på en artikel av Maria Zihammou som skrev om skrei. Fick klart för mig då vad skrei är.

    1. Visst är det kul att upptäcka något nytt, som är så gott! Pernilla

  2. Nice att komma hit. Skrei är en utltimat torsk (lagom fet) som fiskats av mej dom senaste 30 åren i autentisk miljö och mina vägar bär av igen om 3 veck. Jag vill tacka dej för ett stilfullt receptur. Återkommer gärna.

    1. Tack så mycket och välkommen hit :) Låter härligt att fiska Skrei i autentisk miljö. Lycka till med fångsten!

Kommentarer är stängda.