Internationella Pannkaksdagen!

Pannkaka för mig är både kärlek och en gnutta hat. Som liten var det ofta pannkakor på torsdagar. En härlig upplevelse, med både grädde, socker, sirap och sylt.

Men som liten var det också TVprogrammet ”Vilse i Pannkakan”. En ruskig upplevelse som satte skräck i ”en hel generation”. Där man fick lära sig att kapitalismen var en Storpotät och jag kommer aldrig glömma Staffan Westerbnergs darriga fingrar när han flög i väg med sina händer över den gröna pannkaksvärlden.


Pannkaka är också minnen. Som den gången då jag och min kompis försökte grädda pannkakor för att göra en tårta, och när vi väl lyckats få till pannkakorna, tappade vi hela tårtan i golvet och det blev pannkaka av alltihopa, om man säger så.

Eller när jag var på Bali och kocken plockade ner en kokosnöt från palmen bredvid hyddan, och serverade nygräddade pannkakor med färskriven kokos och socker. MUMS! Eller min första sopplunch på Stratiteq, när jag och Pia gick upp vid sex på morgonen och gräddade 150 pannkakor för glatta livet till ärtsoppan.

Pannkaka är också vinjetten till Sveriges Mästerkock, som jag vägrade att genomföra, eftersom jag ansåg mig INTE vara en pankaksmorsa….

Men handen på hjärtat, jag ÄR en pannkaksmorsa och jag älskar att grädda pannkakor till mig, mina killar och min sambo.

Söndagarna i stugan brukar resultera i en hög amerikanska pannkakor med lönnsirap och just nu håller jag på att experimentera med pannkaksmuffins – fläskpannkaka i muffinsformar  – inför ett Allersjobb på fredag.

Idag firar vi pannkaksdagen och jag ska nog ta ock vispa ihop en smet nu och bara njuta.

P.S Det är ju också fetisdagen och semlan ska stå på bordet – funderar på att göra en pannkakssemla….eller en semmelpannkaka för att slå två flugor i en smäll….och så här blev den:

PANNKAKSSEMLA MED BLÅBÄRSSYLT

Ca 10 st

2 ägg
4 dl mjölk
1,5 dl vetemjöl
ca 50 g riven mandelmassa
1 msk smör
1 vaniljstång
1 tsk kardemumma
0,5 tsk salt
Smör till en muffinsform
1 dl vispgrädde
Ca2 msk blåbärsylt

GÖR SÅ HÄR
1 Vispa ägg och hälften av mjölken. Tillsätt mjöl och vispa till en slät smet.
2 Tillsätt resten av mjölken, smör, frö från vaniljstång, kardemumma, mandelmassa och salt. Vispa slätt. Du kan också spara mandelmassan och toppa med den som på semlan.
3 Smörj en muffinsform med smör och häll i smet till hälften i formarna.
4 Sätt ugnen på 225 grader och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min.
5 Vispa grädde.
6 Toppa pannkakorna med grädde och en klick blåbärsylt.

Hejhej
Pernilla

2 svar

Kommentarer är stängda.