Jag har gjort ett stort fel när det kommer till matuppfostran av mina två grabbar. De äter i princip allt jag lagar och provar, om än lite försiktigt när jag ställer fram sådant som ostron och griskinder. Men när de var små, var de en aning mer kinkiga med maten. Som de flesta kids är.

Ibland tröt tålamodet när jag ville göra mig till lite extra och inte servera makaroner och falukorv. Och för att få dem att äta upp det som serverades om de vägrade, brukade jag – lite skämtsamt – hota dem med att ”om ni inte äter det här, blir det löksoppa istället… Lök, var nämligen det värsta de visste. Det gjorde ofta susen och därför blev det aldrig någon löksoppa på den lokala menyn i mitt kök under ca sjutton år…Men killarna åt.

Men idag ångrar jag mig! Hur kunde jag hota med något som är så gott?! Jag har knappt själv ätit löksoppa p g a mina egna hotförsök, förutom förra året då jag och min sambo var i Paris under en vecka.

Och då blev jag inte helt begeistrad heller eftersom jag tyvärr åkte på en turistlöksoppa som var illa tillagad. Men eftersom det är Köttfria Måndag här hemma nu, så fick jag för mig att utmana mig själv på hemlagad fransk löksoppa. Och det är en riktig höjdare!

Här använder jag förvisso köttbuljong…så riktigt köttfri är den inte. Men det går säkert bra med grönsaksbuljong också om man vill vara riktigt petig, även om den kanske inte får samma mustiga smak.

Jag tänker bjuda killarna på fransk löksoppa en vacker dag. Sött, smält ost och rostat bröd…något som dessa tonåringar älskar, så varför skulle inte en löksoppa slinka ner? Kanske att jag inte nämner LÖK precis det första jag gör. Och äter de inte upp…så blir det löksoppa nästa gång!

Varsågoda!

FRANSK LÖKSOPPA
Ca 4 pers

1 l tunt skivad gul lök
3 msk smör
1 msk matolja
1 tsk salt
¼ tsk socker
3 msk vetemjöl
Ca 1,9 l oxbuljong
Ca 1 dl vitt vin
Salt
Vitpeppar
(ev en msk vitvinsvinäger)
3 msk cognac (kan uteslutas om du vill)

8 skivor vitt bröd
Olivolja
0,5 vitlöksklyfta
Ca 4 dl riven Gruyere ost

GÖR SÅ HÄR

1. Stek löken på svag värme under lock i olja och smör i ca 15 min i en gryta eller tjockbottnad kastrull

2.  Ta av locket, höj värmen och tillsätt salt och socker. Stek i ca 30-40 min och rör ofta i löken så den inte bränns tills den är mörkt gyllenbrun.
3.  Strö över mjöl och rör i ca 3 min.
4.  Koka upp buljongen och ta löken av plattan.
5.  Tillsätt vin och den varma buljongen till löken och smaka av med salt och peppar.
6.  Sjud soppan i ca 30-40 min och skumma av om det behövs. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Är den för söt, tillsätt lite vitvinsvinäger.
7.  Tillsätt cognac (kan uteslutas om du vill)

8.  Sätt ugnen på 225 grader och grilla brödskivorna tills de är gyllene. Efter halva tiden ta ut brödet, droppa lite olivolja på båda sidor och stryk ytan med en halv vitlöksklyfta.

9. Häll soppan i ugnsfasta skålar. Blanda i hälften av den rivna gruyèreost och lägg på två bitar bröd i varje soppskål. Toppa med resten av osten.
10.  Sätt ugnen på ca 170 grader och baka soppan i ca 20 min. Höj sedan värmen till 225 grader grill och låt soppan gratineras i ca 2-3 min för att få fin färg.

Hej hej!
pernilla

3 svar

  1. Hei!
    Denne løksuppen skal jeg forsøke på pappa Anders! Kanksje i løpet av høsten når de blir kaldere i Puerto. Håper det faller i hans smak. Har et par oppskrifter fra før av, men ikke helfrelst, bla Roald Dahl.
    Klem fra Sigrunn

Kommentarer är stängda.