I går var det Alla Hjärtans dag och jag och min sambo Jens stod i valet och kvalet att gå ut och äta eller laga hemma. Det blev laga hemma för det är ju trots allt mysigast när det kommer till en romantisk middag tycker jag.Och billigare….om man ska ha en fyra rätters…

Min utmaning blev att komponera två rätter till två viner som Jens hämtade upp ifrån vinkällaren. En vit – 2009 Hubert Brochard Sancerre Aujourd’hui Comme Autrefois och en röd – 2006 Domaine La Barroche från Châteauneuf Du Pape.
Hm…tur att Google finns. Jag satte igång och googlade runt på karaktärerna på de här två vinerna och hittade råvaror som jag trodde skulle fungera bra.
Det vita vinet på druvan Sauvignon Blanc, är väldigt typiskt för sin smak. Kattpiss på krusbärsbuske, som man brukar säga. Hög syra och väldigt friskt.
Det röda vinet med övervägande druvan grenach (60 procent) är en favorit, med toner av lakrits och mogna mörka bär.

Till det vita som jag ville ha till förrätten, stod det mellan getost och skaldjur. Och till det röda och huvudrätt ville jag göra något vilt. Efterrätten skulle bli en av mina stora plågor i köket – chokladmoussen och DEN HÄR gången tog jag Julia Childs kokbok till hjälp.

Efter en lunch på Delikatessen i Malmö, köpte jag sex pilgrimsmusslor och två fina svenska ostron, Ostrea edulis . En kärleksmåltid måste börja med ostron och champagne tycker jag och de här ostronen var fantastiska. Det platta ostronet anses vara det bästa i världen och med endast en liten skvätt citron, slank de ned, fulla av havssmak och sälta och i fulländad harmoni med det vita vinet.
Jag hade köpt en liten flaska Moët, men den smakade inte alls gott. Det ska vara stora flaskor champagne, fick jag lära mig, för det är inte riktigt samma sak i de små flaskorna…så f o m nu, bara stora flaskor champagne.

Förrätten blev en pankofriterad pilgrimsmussla med syrlig citronmajonnäs. Mycket syra i majonnäsen, krisp i friteringen och den söta musslan passade utmärkt till det vita vinet med den höga syran.

Till huvudrätt blev det hjortytterfilé med mandelpotatispuré, svart trumpetsvamp, picklade betor och portvinssås. Maffigt! Jag hade egentligen ställ mig in på rådjur, men det fanns tyvärr inte i viltbutiken utan det var hjort eller oxfilé, så det fick bli hjorten. Oxfilén kändes inte så där vilt direkt….
Och till efterrätt blev det Mousseline au chokolat à la Julia Childs – och den blev för första gången i mitt kök – helt fantastisk! Äntligen ett recept på chokladmousse som fungerar. Men – tyvärr ställde jag in moussen i kylen i två timmar….vilket fick smöret att stelna, så själva moussen förlorade sin moussighet. Men nästa gång, vet jag precis hur jag ska göra.

Det blev i alla fall en härlig kärleksmåltid med harmoni mellan oss, vinet och maten och det är en riktigt utmaning att utgå ifrån vinet när man ska laga mat.
Här kommer receptet på den goda chokladmoussen!
Varsågoda!

MOUSSELINE AU CHOCOLAT À LA JULIA CHILDS
Ca 4 pers

4 rumstempererade äggulor
4 msk strösocker
4 msk apelsinlikör (jag tog färskpressad apelsinjuice och lite rom)
170 g mörk choklad
4 mask starkt kaffe
170 g smör
4 äggvitor
En nypa salt
1 msk socker

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa äggulor och strösocker i en rostfri bunke tills det blivit en ljus kräm och där du kan dra lite av smeten över resterande smet och det formar sig ett band som sakta smälter in i smeten.
2. Vispa in apelsinlikör eller annan smaksättning
3. Sätt en kastrull på spisen och koka upp några dl vatten. Skruva ner värmen så att vattnet knappast kokar. Sätt bunken med äggvispet över vattenbadet och vispa ordentligt tills du får en skummig kräm som är lite varmare än fingervarmt. Ca 3-4 min.
4. Sätt sedan äggvispskålen i kallt vatten och vispa vidare till smeten är kall igen. Jag satte den i diskhon som jag fyllde upp med lite iskallt vatten.
5. Smält chokladen tillsammans med kaffet i en skål eller tallrik ovanför vattenbadet. Ta bort skålen med choklad från värmen och vispa i smöret i små bitar åt gången.
6. Vispa i chokladen i äggvispet till en slät kräm.
7. Vispa äggvitorna och saltet hårt. Tillsätt sockret och vispa ännu mer så att marängen bildar hårda toppar när du lyfter vispen.
8. Vänd ner, med en slickepott, ¼ av äggvitorna i chokladkrämen tills du fått en brun och jämn kräm. Tillsätt resten och vänd ner vitorna försiktigt tills du har en mousse.
9. Fyll en spritspåse med mousse och spritsa i glas, eller koppar.

Ställ bara i kylen en liten stund om du vill behålla moussekonsistensen. Kyler du den längre får du en hårdare chokladkräm, som är fantastisk god den med.
Toppa gärna med lite färska hallon.

Au revoir!

Pernilla