I går var det premiär på min första Cook A Long. IT Företaget Stratiteq ställde till med  kick off för sitt nya projekt, och anlitade mig för att ge dem en ”lektion” i matlagning. Det visade sig bli en riktigt bra lektion i teambuilding, vilket ju är viktigt i projekt där man ska arbeta tillsammans.

För att ta reda på vilka personer som hade de rätta egenskaperna för att leda varsitt team i köket,  fick jag ta till en klassisk utmaning – lökhackning.
Som Mannerström sa i Mästerkocken. ”Kan du inte hacka lök, har du inget i ett kök att göra!”.

Nåväl…så hård var inte jag, men finhackat skulle de vara för att ta köksmästerrollen i de båda teamen.  Beväpnade med vassa knivar, förkläden, kockmössa och lök, fick alla elva bevisa vad de gick för.

Det blev Anna (äppelkuberisten)…

och Catarina (mästerlökhackaren) som båda tog hem varsin seger med sina perfekta lökar.

Menyn bestod av två förrätter – friterade dumplings med plommonsås och ….

...pilgrimsmussla med äppelpuré, äpple och bacon. Till det drack vi en härligt vit  Sauvignon Blanc – Saint Clair Pioneer Block 3 (nr 3577)

Huvudrätt – hängmörad biffrygg med hemgjorda pommes frites, aioli och rödlöksmarmelad och två olika röda Bordeaux på druvan merlot – 2009 Château de Seguin Cuvée Prestige (nr 3570), och 2008 Château Labadie (nr 3550).  Där jag tyckte den förstnämnda passade bäst.

…till efterätt – fryst hallonmousse med färska hallon och lakritssås och en kylig cava – Delapierre (nr 7736)….

Team Anna , som bestod av Anna (äppelkuberisten), Cecilia (baconcrisparen aka pilgrimsproffset), Måns (köttgurun),  Fredrik (aioliproffset /öldrickaren),  Jan (pommesfriteraren)och Rolf (marmeladkokaren) tog på sig pilgrimsmusslor och biff .

Tid: 2,5 tim till servering. Det blev fart i köket direkt och jag tror att kvällens mesta kärlek lades i lökmarmeladen, som fick omsorg i hela två timmar på spisen.

Team Catarina som bestod av Catarina (mästerlökhackaren), Marcus (dumplingbagaren),  Klas (lakritssåsmannen) och Marie (hallonmoussefixerskan) började knyppla dumplings och ….

…..göra hallonmousse och lakritssås så att det skvätte om det. Bokstavligen.

För lakritssåsen, som till en början blev en aning ”rinning” levde sitt egna lilla liv på spisen och bubblade plötsligt över, vilket satte extra press på team Catarina.

På Team Annas sida hade man en mycket lugn och cool teamspirit. Med en pilsener i ena handen, vispades aioli  med den andra, man småsnackade om ditt och datt medan biffen stektes och potatisen skalades.

…men man arbetate mycket metodiskt och med ett härligt norrländskt lugnt. Småmysigt och stressfritt trots tjutande termometrar, aningen för många pilgrimsmusslor i första stekpannan och ett vegetabiliskt gelatin (Agar Agar) som vägrade sätta sig.

På Team Catarinas sida  arbete man under fullständig fokus. Inte så mycket filosoferande om livet, inte så många pilsnerflaskor på arbetsbänken utan full koncentration på de små dumplingsknytena och det chilistarka plommonsåsen.

Men arbetet flöt fantastiskt fint i båda lagen, bara olika sätt att bygga teamanda, och två timmar senare hade kockarna allt under kontroll och var klara för att ”lägga” maten och servera.

Förätterna var fint upplagda på fat, efterrätten i frysen och bara slutmomentet kvar på huvudrätten, med frittering av pommes frites och snabbsteka på köttet. Tajmingen var perfekt och jag måste säga att alla kockarna gjorde ett fantastiskt jobb.

Hur det smakade? I det här fallet var det en klar fördel med ”ju fler kockar i köket” !

Tack till er alla för en riktigt kul kväll!
Pernilla

3 svar

  1. Hallon och lakrits – oslagbar kombo. verkar ha varit ett roligt event och vilken smaskig mat.
    (Säg det inte till någon, men jag är rätt usel på att hacka lök, min kille är minst dubbelt så snabb, men så hade hans pappa lunchrestauranger att extrajobba i när J växte upp…)

    1. Det var riktigt kul Och mat som teambuilding är inte helt fel! ja, det tar nog ett helt liv att bli den ultimata lökhackaren…känns det som:) Pernilla

Kommentarer är stängda.