Ibland är livet fullt av slumpmässiga sammanträffanden. Eller så är det ödet. Det tyckte i alla fall Annika i lördags, när hon firade sin femtioårsdag på Malmö Kanotklubb.
Annika hade ställt till med en fantastisk fest där hon ville fira det magiska med livet. Sång, dans, magi och god mat.

Jag fick äran att göra maten, inte bara som MästerkocksPernilla och för att födelsedagsbarnet och hennes söner följt programmet, utan för att Annika och jag gick Skurups Folkhögskola tillsammans 90-91. Roligaste året på den skolan, är jag helt övertygad om. Vi har inte setts sedan dess, så därför var det extra kul att fixa födelsedagsbuffén den här lördagen.

70 personer, fisktema och estetik, var mitt uppdrag. Alltid lika kul att få en utmaning som inte är en klassisk buffé.

Jag kallade in min vän Pia, som ”souscheffar” så snart hon får chansen och vars flinka fingrar och outsinliga energi,  jag litar på till fullo.  Råvarorna kom på fredagen  och fyllde kök, kyl och frys till bredden med fisk, skaldjur, grönsaker, nötter, frön, oljor, kryddor och vinägrar.

Jag började redan på fredagen att laga min hotshotsoppa, som börjar bli lite av min signatursoppa. Den här gången krönt med kräftstjärt. Pia kom på lördagen vid elvatiden och maten skulle vara på bordet 20.30 lördag kväll. Gott om tid!

Hm…man tycker alltid att det är gott om tid när man börjar laga, recepten är skrivna, råvarorna på plats, planerat, planerat, planerat. Trots det är man nästan alltid ute i sista minuten.

Pia och jag hackade, skalade och preppade hela dan och man är så inne i det att man knappt hinner äta lunch, dricka vatten eller gå på toa.

Menyn bestod av:
”Hot shot” med kräftstjärt
Cheviche på hälleflundra eller annan vit fisk
Raw cruditésallad
Ädleost och valnötssallad
Räkor med skal och capiscumsalsa
Laxsashimi med pepparotskräm och äpple
Löjromsröra
Cheddarost med rödlöksmarmelad
Surdegsbröd med västerbottenssmör
Chokladtryffel med hallonsås

Inte mycket att laga alltså, men en helsikes massa att skala, riva och blanda. Det gäller att hålla tungen rätt i mun och i slutet av preppen, började både jag och Pia slinta lite med knivar och skalare. Som tur var, hände inget allvarligt.

Kanotklubben har ett minimalt kök, så jag och Pia bestämde oss för att laga så mycket som möjligt hemma. Vid kvart över sju kom vi iväg….halv åtta började gästerna anlända. Pia och jag fick hjälp av ett gäng trevliga grabbar och fem över halv nio stod buffén uppdukad ock klar och födelsedagsbarnet och hennes gäster mumsade i sig ordentligt av den fräscha buffén som avslutades med en maffig tryffel.

Jag undrar ibland hur man får till den här tajmingen? Ingen aning, men den sitter i ryggmärgen även om det var nära ögat den här gången.
Behöver du en Mästerkock i DITT eget kök – kontakta mig på pernilla@tinroof.se

Hejhej

Pernilla