Det finns vissa råvaror som är lite extra spännande att äta. Jag vet inte riktigt om det är ok, men det kittlar äventyraren i mig och utmanar mina smaklökar. Musslor är en sån råvara. Mögelost, en annan.

Antingen älskar man mögelost eller så hatar man den. Jag tillhör mögelostälskarna. Det är något speciellt med den krämiga osten och de små mögelbitarna…egentligen låter det inte klokt att man äter mögel men gott är det och lite spännande.
Mögelost tillhör släktet Penicillium och delas upp i vitmögelostar och grönmögelostar. Blåmögelost är det samma som grönmögelost och ibland kallas den även ädelost. Vilket är ett ”undercover-namn” tycker jag. En något förskönad omskrivning av mögel…

Inför veckans köttfria måndag, bjuder jag på en enkel men smakrik broccolisoppa med just mögelost. Tillhör du mögelhatarna, så byt bara ut osten mot t ex fetaost, västerbottensost eller lite getost.
Varsågoda!

BROCCOLISOPPA MED BLÅMÖGELOST OCH RÅGBRÖDSKRUTONG

4 pers


Ca 400 g broccoli
1 potatis
En halv purjolök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk smör
7 dl vatten
2 msk grönsaksfond
2 msk crème fraische
Citronjuice
Salt
Svartpeppar

Ca 150 g Blåmögelost
2 skivor grovt rågbröd

GÖR SÅ HÄR

1 Skär broccoli, potatis, purjolök och vitlök i bitar.
2 Fräs i smör och olivolja i en kastrull utan att det tar färg.

3 Tillsätt vatten och grönsaksfond och koka till grönsakerna är mjuka. Ca 15 min.
4 Mixa soppan med en stavmixer och tillsätt crème fraisch.
5 Smaka av med lite citronjuice, salt och svartpeppar.
6 Smula i osten och bryt bitar av brödet och lägg i krutongerna i soppan.

RÅGBRÖDSKRUTONGER
1Sätt ugnen på 150 grader.
2 Skör brödet i jättetunna skivor och grilla i ugnen i ca 20 min.

Servera soppan med en god smörgås med mjukost och gurka.

Ha en härlig köttfri måndag!

Pernilla

4 svar

  1. Det lät som en spännande och lite annorlunda soppa. Själv är jag soppoman och svårgillar blåmögelost så denna måste testas i mitt kök!

    1. Hej! Hoppsan, det har nog försvunnit, men jag menar att du steker grönsakerna i lite olja och smör. Så i med den i stekningen. tack för att du upptäckte det:) Pernilla

Kommentarer är stängda.