Gott Nytt Kinesiskt år! Eftersom jag tror mig ha en asiatisk gen, måste jag ju fira det kinesiska nyåret.

Idag (23 jan) börjar Drakens år enligt det kinesiska horoskopet. Draken är det femte djuret av de tolv djuren inom kinesisk astrologi och förknippas med styrka, hälsa, harmoni och tur och det känns redan som om det här året är på rätt väg. Själv är jag född i Harens/Kanines år och hade mitt år förra året. Och det blev ju riktigt bra, även om jag skulle vilja vara en drake. Låter lite tuffare.

Jag har två kinesiska ”hang ups”. Mat och film.

Bild från Google Bilder

När det kommer till mat, menar jag inte ”fyra små rätter” och ”friterad banan”, nej, det ska vara riktigt kinesisk matlagning. I Malmö har vi Kin Long som servera fantastisk god mat med avsmakningsmeny och tillhörande vinpaket, vilket är lite ovanligt.
Ett kinesiskt matminne är ett besök på en riktigt kinakrog i West End i London. Stället var packat med kineser och jag och syrran, som haft en intensiv helg med den amerikanska manusgurun Robert Mc Kee,  åt en middag där rätt efter rätt seglade in på bordet och gav små smakexplotioner varje gång. Minns tyvärr inte namnet…

På filmfronten finns det inget bättre än att se kinesiska filmer som utspelar sig under någon urgammal dynasti som t ex Hero eller den vackra Röda Lyktan av favoritregissören Zhang Yimou och Farväl min Konkubin av Chen Kaige.

I fredags bjöd jag familjen på kinesisk nyårsfest inför dagens fest och tillbringade tre timmar i köket. Det blev tre små rätter, som alla grabbarna åt med god aptit. Dumplings, eller Jiaotzi, som de heter på kinesiska, blev en ny favorit, så nu blir det till att knyppla dumplings oftare.

Kvällens buffé bjöd på exotiska rätter som ”Myror som klättrar upp längs väggen” (recept kommer)

Kyckling Chop Soy och Kinesiska Poststickers.

Så jag hoppas att ni får en härlig nyårsafton idag och Köttfri Måndag kan lika gärna bli Köttfri Tisdag!

继续进行!

KÖTT-OCH RÄKFYLLDA KINESISKA ”POSTSTICKERS” (Jiaotzi)

Ca 16 st

16 färdiga dumplingswrappers T ex Goyozablad (finns i asiatiska butiker)
HÄR hittar du recept på egen deg

200 g fläskkött
100 g räkor utan skal (går bra med räkor i lake)
en halv röd chilipeppar
1 riven vitlök
Ca 1 msk kinesisk soja
Salt
Sechuanpeppar
Sesamolja

DIPPSÅS
1 dl kinesisk soja
0,5 dl risvinäger
3 msk farinsocker

GÖR SÅ HÄR

1.Finhacka räkorna, chilin och riv vitlök. Blanda med köttfärs och soja och smaka av med salt och sezhuanpeppar.

2. Lägg ca en msk köttfärsblandning på ett runt goyozablad.

3Fukta med lite vatten runt kanten. Vik ihop rundeln och vecka kanten så att du får en halvmåne.
4. Koka upp ca 5 dl vatten i en kastrull.
5. Hetta upp en stekpanna med sesamolja. Lägg i dina poststickers i pannan och skruva ner på medelvärme.
6.Häll på kokande vatten till vattnet når upp till hälften av dina poststickers.
7.Lägg på ett lock och låt en liten glipa vara öppen så det ångar ut. Bräsera i sex minuter.
8.Ta bort locket och låt vattnet koka in. Tillsätt lite sesamolja och stek dem färdiga på båda sidor.
DIPPSÅS
1. Blanda ingredienserna till dippsåsen.
Jag köpte också färdig sötsur sås som blev väldigt god att dippa i. Fira nu ordentligt och flytta den Köttfria Måndagen till  någon annan dag i veckan.
Zai jian!
Pernilla

3 svar

    1. Hej!
      Har nog inte lagt ut något recept på myror som klättrar upp längs väggen…kan kanske hitta det och maila dig:) Hälsar pernilla

Kommentarer är stängda.