I går gick jag till min lokala köttbutik, Gejo Kött,  för att köpa en bit kött. ”Min lokala köttbutik”…det låter så exotiskt idag. Eller hur? Men i år gav jag och min sambo oss själva ett löfte, att om vi ska äta kött, så ska det vara av den bästa kvalitén vi kan komma över. Jag är trött på stressat, inplastat kött som är långt ifrån i smak och konsistens vad kött kan vara. Jag vill helt enkelt laga mat av bra råvaror, vilket vore naturligt för alla som lagar mat. Inte något exklusivt som det är nu.

Jag köpte en bit högrev för 138 kr för att göra en kalops på mitt sätt. En ordentligt fin köttbit, som just nu puttrar i grytan på spisen och ska bli veckans bidrag till min nystartade kategori HELGENS HÖJDARE! Med den nya kategorin vill jag laga ett recept inför helgen som är lite extra.

Det kan vara långkok som får ta lite tid, eller en spännande råvara. Det kan vara en god helgfrukost, eller en rolig förrätt. Något speciellt för helgen kommer det vara i allafall. Vore kul att höra vilka era favoriter för helgen är. Kommentera gärna!

Till helgen den här gången blir det kalops på mitt sätt. En riktig klassisk söndagsmiddag!

Till kalopsen dricker vi en kall Grolsch Premium Lager (nr 1640) eller en kryddig och mustig Periquita Reserva (nr 2560) men egentligen är ett stort glas iskall mjölk världens bästa dryck till kalops tycker jag.

Varsågoda!

KALOPS PÅ MITT SÄTT

för 4-6 pers

1, 2 kg högrev
2 gula lökar
1 purjolök
5 msk vetemjöl
Smör
ca 1,3 l vatten
2 msk kalvfond
3 lagerblad
20 kryddpepparkorn
4 kryddnejlikor
4 morötter

GÖR SÅ HÄR

1. Skär köttet i bitar ca 3×3 cm.

2. Skär lök och purjolök i grövre bitar.

3 .Salta köttet och stek det i smör på hög värme så du får en fin stekyta. Lägg över i en gryta tillsammans med löken.

4. Pudra över mjöl och rör runt så mjölet fördelar sig.
5. Tillsätt vatten, fond och kryddor och låt grytan sjuda i 1,5 tim.

5. Skala och skär morötterna i slantar och låt gryta sjuda ytterligare minst 1,5 tim.

Servera med kokt potatis, inlagda rödbetor, inlagd gurka, liten sallad och en bit knäckebröd med smör.

Tips! Grytan är ännu godare dagen efter!

Ha en härlig helg!
Pernilla