Det finns många bokstavskombinationer att hålla reda på. PPM, PMS, ADHD, LOL, BTW…osv. Men högst på bokstavslistan just nu än nog ändå LCHF.
ALLA pratar om den, verkar det som.

Jag har länge undvikit LCHF-kombinationen, dels för jag inte vill begränsa min matlagning och dels för jag inte förstår kombinationen… (Ok, jag har inte lagt ner så där förfärligt mycket tid på att förstå heller….)Men som min sambo sa, när jag försiktigt frågade om vi skulle prova LCHF (det är ju januari!): Där satt den! Han visste att jag skulle hamna här förr eller senare. Antagligen efter jul…
LCHF – Low Carb High Fat. Få Kolhydrater Mycket Fett.

Jag har googlat runt lite och insett att många mår toppen av att utesluta kolhydrater och ät mycket grönt och kött istället. Och såser! Jag förstår att det är en av grejerna med LCHF. Goda, feta såser. Mycket smör och grädde alltså. Grönsaker som växer ovan jord, ägg och bacon i mängder. Och visst, det låter ju inte så dumt. Kött, fisk och fågel, grönsaker, goda såser….Men för mig är det oerhört svårt att lämna pastan och brödet på hyllan.

Jag ÄLSKAR mackor, ja, jag är nog en riktig mackoman, och jag kan äta hur mycket spagetti som helst. Tröttnar aldrig. Men faktum är att magen inte alltid är så himla glad efter en vecka med spagetti i alla dess former och färger och (det otroligt goda) surdegsbrödet, gör sitt för att sätta stopp.

Så nu är det januari, och en hälsomånad på många vis. Därför kommer jag prova på lite hemsnickrade LCHF-recept, som kan göra både mig, magen och vardagen lite piggare. Är du en LCHF:are så tipsa mig gärna om recept eller annat som du upplevt om du ätit efter LCHF-filosofin.
Vill du veta mer, så är LCHFrecept en bra blogg som berättar det mesta. Kostdoktorn är bra för nybörjare. Kryddburken skriver goda vardags- LCHFrecept och  Birgitta Höglunds Mat lagar LCHF recept och berättar hur hon blev bättre från sin Fibromyalgi. Man kan t o m åka på LCHF-kryssning….nåja, där går nog min gräns ändå.

Det viktiga är att man mår bra i kropp och själ. Och gör man det av LCHF-mat, så äter man det och gör man det av spagetti och surdegsbröd gör man det. Eller så gör man lite av båda. Jag har aldrig trott på fanatiker åt något håll. Är nog mer ”lagom är bäst”. Men man ska alltid prova, som mamma sa.

Här är ett recept som jag tror är LCHF:igt….men hur är det med soja och sesamolja egentligen?

( Om du inte äter LCHF kan du tillsätta två tsk farinsocker till grönsakerna och 1 tsk honung till marinaden….)

Varsågoda!

SALMALAX MED GRÖNA SAKER OCH WASABIMAJONNÄS
2 pers

300 g Salmalax

Marinad
0,5 dl japansk soja
1 msk sesamolja
2 msk risvinäger

1 stånd pac choi
2 vitlökar
¼ bit spetskål
3 salladslökar
1 jalapenjo
3 skogschampinjoner
2 dl sockerärtor
1 msk sesamolja

2 msk majonnäs
1 tsk wasabi
Svarta sesamfrön

GÖR SÅ HÄR

1.  Blanda ingredienserna till marianden och skär laxen i bitar. Lägg laxen i marinaden i minst trettio minuter. Salmalax är en fantastisk lax som du kan äta rå redan när du köper den. Användr du annan lax, måste du frysa den i tre dygn först innan du äter den rå, för att döda ev bakterier.

2.  Hacka alla grönsakerna och löken och skiva champinjonerna.
3. Woka eller stek först svamp och vitlök sesamolja i någon minut. Tillsätt resten av grönsakerna och stek ihop tills de är något mjuka men fortfarande lite krispiga.

4.  Blanda majonnäs och wasabi.

SERVERA
Lägg grönsaksröran på en tallrik. Lägg fyra skivor lax ovanpå. Toppa med majonnäs och svarta sesamfrön. Skeda över lite av marinaden.

Ha det gott!
Pernilla

Foto Pernilla och Peter Erlandsson

Ett svar

Kommentarer är stängda.