Jag är ambitiös med mina maträtter. Ibland slår jag knut på mig själv och kokar levande humrar, sous-vide lagar hjortfiléer och mixtrar med mousser. Minns en gång då jag och min väninna skulle laga japansk middag. Tio rätter. Vi började kl fem att laga och åt första rätten kl 23.00…Men det är ju så otroligt kul och det ger mig stora utmaningar i köket.

Men ibland måste jag plocka ner mig själv ”på köksgolvet”, så att säga, och tack vara min utmaning med en köttfri måndag varje vecka, kommer jag laga mer vegetariskt än förut. Jag är övertygad om att man kan laga toppengoda vegetariska rätter, även på gourmetnivå, och precis som i övrig matlagning handlar allt om fina råvaror. Tipsa mig gärna om era favoriter här på bloggen.

Här i Malmö finns en lite grönsaksbutik som heter RÖTTER, där men säljer ekologiskt och närodlat. Gurka och morötter från Bunkeflo, svartkål från Åkarp och jordärtskockor från Malmö. Småskaliga producenter i Malmös närområden och man får känslan av att grannen i villakvarteret drar upp sina egna rötter och levererar till butiken.

Ett av mina smultronställen och väl värt ett besök. Ett annat smultronställe är UGGLARPS GRÖNT. Här odlar eldsjälen Mikael Jidenholm grönsaker och örter. Kolla in deras UNIKLISTA om du undrar var alla märkliga lavar, örter och grönsaker på gourmetrestaurangerna kommer ifrån.

Jag kommer anlägga ett grönsaksland vid stugan i vår och den resan kommer ni få följa med på. Tack var det grönsakslandet, kommer kvoten grönsaksrätter helt klart att stiga här på bloggen. Så med den här enkla grönsaksoppan, går startskottet för ett grönare och nyttigare 2012.

Varsågoda!

GRÖN SOPPA MED PASTA OCH GRATINERAD OSTMACKA

Ca 4 pers

2 msk olivolja
2 morötter
1 stjälselleri
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd spansk peppar
2 kvistar rosmarin
1 paktet/burk kokta kikärtor
4 dl grönsaksbuljong (fond+vatten)
Ca 0, 5 dl röd balsamvinäger
En nypa socker eller två (efter smak)
2 dl pastasnäckor
salt
svartpeppar
riven parmesan
persilja

GRATTINERAD OSTSMÖRGÅS

4 skivor bröd
Smör
8 skivor smakrik ost. T ex Västerbotten eller cheddarost.

GÖR SÅ HÄR

1. Skala och finhacka morötter, stjälkselleri, gul lök, vitlök, spansk peppar och rosmarin och fräs i olivolja i någon minut.

2. Tillsätt kikärtor, grönsaksbuljong, balsamvinäger och socker och koka ihop i ca 1,5 timme. Rör då och då. Späd med mer vätska om du tycker det blir för torr konsistens.
3.Smaka av med salt och peppar och tillsätt pastan och koka den al dente.

GRATINERAD OSTSMÖRGÅS
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Bred smör på brödet och lägg på ostskivor.
3 Gratinera i ca fem min högt upp i ugnen eller tills osten smällt och fått lite färg.

Servera soppan med riven parmesan, persilja och bröd.

Nästa måndag kommer jag undersöka den där bokstavskombinationen….LCHF och se vad det är egentligen.
Hejhej
Pernilla

5 svar

  1. Hej, testade detta recept igår men fick utöka mängden fond ordentligt. 4,5 dl vätska till en soppa för 4 kändes lite snålt. Riktigt gott blev det hur som helst så detta recept hamnar på ”listan”. :-)

    1. Hej! Kanske det är lite snålt, men det är bara att öka på med vätska om man vill ha en tunnare konsistens. Hur mycket ökade du på med? Kul att den hamnade på ”listan”. Hejhej P

Kommentarer är stängda.