En riktigt god dessert ska innehålla olika komponenter för att blir så där förförisk god. Olika konsistenser, olika temperaturer och olika smaker som harmonierar.

Själv är jag egentligen en förrättsmänniska framför efterrättstyp, men ibland går det inte att låta bli. Jag gillar maräng och är förtjust i sorbet, så för att skapa en festlig efterrätt inför nyår och nu till trettonhelgen, hittade jag på den här kombinationen. Syrligt, sött och ”crunchy crunchy”.En vintrig festdessert att partaja med nu i helgen!

Till den här desserten provade jag en klassisk champagne från The Wine Company –  Champagne Sophie Baron, 179 kr,  med inslag av honung och kola, som passade toppen till den söta avslutningen.

Varsågoda!

SNÖÄGG MED PASSIONSSORBET OCH BRÄNT SOCKER

4-6 pers

SNÖÄGG
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
saften av en halv citron
neutral matolja

PASSIONSSORBET
6 passionsfrukter
2 1/2 dl vatten
1 1/2 dl socker
1 msk pressad apelsinsaft
1 msk pressad citronsaft
1 äggvita

BRÄNNT SOCKER
1 dl strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt lite socker i taget och spritsa till sist i citronjuice.
3. Smörj sex muffinsformar på en muffinsplåt med olja.

4. Häll marängen i en spritspåse och spritsa sex stycken muffinsformar med smet nästan upp till kanten.
5. Koka upp vatten och häll i en djup ugnsplåt. Ställ muffinsplåten i vattenbadet. Var noga med att vattnet inte kommer upp på marängerna.
6. Grädda snöäggen i ugnen i 15 min.
7. Plocka försiktigt upp snöäggen ur muffinsplåten med en sked och lägg äggenpå tallrik så länge.

PASSIONSSORBET

1. Blanda vatten, apelsinsaft, citronsaft och socker i en kastrull. Koka upp i ca fem minuter, utan att rör. Låt lagen kallna.
2. Dela passionsfrukterna och gröp ur köttet i en sil som du sätter över en bunke. Press ur all saft och släng kärnorna.
3. Blanda passionsfruktsaft och sockerlag och frys i ca en timme, tills den är ”sörjig”.
4. Vispa äggvitan hårt och vispa ner i passionsmassan med elvisp.
5. Täck formen och ställ tillbaka i frysen i ca 4-5 timmar.

BRÄNNT SOCKER
1 Precis innan servering: Smält socker sakta i en stekpanna tills det är gyllenbrunt.

SERVERA
Skeda upp passionssorbet i ett fint glas eller på en tallrik. Lägg ett snöägg ovanpå och skeda snabbt över smält socker, som får stelna ovanpå ägget.

TIPS! För att få bort det stelnade sockret ur stekpannan, skölj i riktigt htt vatten så löser sockret upp sig igen.
Hej hej

Pernilla