För några veckor sedan, när jag experimenterade som värsta Heston Blumenthal med pulver och geléer, träffade jag Tareq Taylor. Känd tv-kock och matprofil här nere i Malmö.
Tareq hade fått uppdraget att ta hand om ett mattält i samband med Musikhjälpen 2011, som i år samlar in pengar för flickors rätt att gå i skolan världen över.

Han frågade om jag ville bidra med lite matlagning på plats i Göteborg någon dag och jag tände på idén. Självklart att jag vill ge något till en sådan sak som flickors utbildning. Just utbildning är det jag tror mest på, när man vill hjälpa länder och människor som har det svårt. Hjälp till självhjälp är bästa sättet tror jag.

Jag slog en pling till Sveriges Första Mästerkock, Louise Johansson och frågade om hon vill laga fiskgryta med mig för en bra sak, och självklart sa hon ja till det.
I tisdags åkte jag upp med ca 5 kg fantastisk Salmalax i bagagluckan och Louise fick hjälp från City Gross och Hälsö fisk i Kungälv, för att laga en gryta som skulle värma hungriga människor som besökte buren på Gustav Adolfs torg i Göteborg.

Louise och jag är ju inga vanliga kockar som slavat i år undangömda i ett tryggt och varmt restaurangkök. Vi är vana vid att koka på en kokplatta, att laga mat till soldater i fält, att inte ha en aning om vad vi ska laga, laga på tid och få maten bedömd av toppkocker. Så Sveriges Mästerkock hade förberett oss väl på det här äventyret och det var nog tur det.

Detta måste varit en av de blåsigaste och regnigaste dagarna på hela året. Avundades lite grann Gina, Kudjo och Jason som var varma om fötterna. Vi värmde oss vid ett lite element och höll tummarna för att tältet skulle stå kvar.  Tareqs tält var förankrat i en busskur, och det var med nöd och näppe att tältet inte flög iväg. Ångrade lite att jag inte tagit vinterstövlarna på.

Kocken Emma, som jobbade hårt för att servera falafel och jordärtskocksoppa, samtidigt som hon fick fixa med säkringar som gick och tömma stora vattenfickor i taket, var en klippa, när vi landade med våra råvaror för att fixa fiskgryta typ Bouillabaisse.

Kolja, Salmalax, härliga musslor och en tomatbaserad buljong, med vin, fänkål, lök, vitlök toppat med vitlökscrèmefraisch stod på menyn och soppan gick för 50 kr eller vad den hungrige tyckte den var värd. Alla pengar gick till Musikhjälpen och jag tror trots vädret skrapade ihop någon eller några tusenlappar den här dagen.

Tareq hade gjort ett tjugofyratimmarspass dygnet innan och dök upp runt lunch, glad i hågen och redo att servera mat till alla frusna åhörare utanför buren.
Jag tror att vi hade haft mer kommers om inte vädrets makter hade styrt. Jag kände mig lite som Dorothy i trollkarlen från OZ när hennes hus dras i väg i en tromb. Väntade bara på att vispas iväg, svimma och vakna i ett lilleputtland …”We´re not in Göteborg anymore…”.

Louise, som är en målmedveten mästerkock, gick ut i stormen för att ”ragga” kunder och hon drog nog några nyfikna åskådare till vårt mattält.

Efter en kall, blåsig men riktigt rolig dag, körde jag tillbaka till Malmö och tanken på att vår fiskgryta kan hjälpa någon tjej någonstans i världen till en utbildning och ett bättre liv, det är en fantastisk känsla!

Tack Musikhjälpen, Gina, Jason, Kudjo, Tareq, Emma och Louise för en viktig och rolig dag i Göteborg. Fortsätt att ge ditt bidrag HÄR genom att önska en låt!
Varsågoda!

MÄSTERKOCKARNAS FISKGRYTA

600 g blandad fisk ( Vi använde Salmalax och kolja. det går bra med torsk, sej eller lubb)
12 musslor med skal
1 gul skivad lök
2 vitlöksklyftor, hackade
1 skivad fänkål
1 tsk timjan
2 pkt saffran
3 msk rapsolja till stekning
1 dl torrt vitt vin
1 burk krossade tomater
6 dl vatten
3 msk koncentrerad fiskfond
2 msk hackad persilja
salt
nymalen svartpeppar

1 dl crème fraish
lite riven vitlök

GÖR SÅ HÄR
1. Rensa och tvätta musslorna väl, släng de som är öppnade. Skär fisken i grytbitar.
2. Fräs lök vitlök, fänkål, timjan och saffran i rapsolja iutan att det tar färg.
3. Tillsätt vin, krossade tomater, vatten och fiskfon. Koka upp och låt koka ihop i ca trettio minuter.
4. Lägg i musslorna och sjud i ca 4 min. Tillsätt fisken och sjud sakta i ytterligare 3-4 min.
5.Smaka av med salt och peppar.
6. Blanda crème fraische och vitlök.

Servera i djupa tallrikar med en klick crème fraische och lite rostat bröd.

Hej hej
Pernilla

5 svar

  1. Riktigt trevligt ju. Önskar att jag kunnat komma förbi. Har bidragit med SMS i stället. Utbildning är A och O i världen, och att det fortfarande finns människor som anser att flickor inte ska gå i skola är inget annat än djupt tragiskt.
    Bra jobbat tjejer. Ni är bäst!!!

    Andreas

    1. Tack Andreas! Det är klart vi alla ska dra ett strå till stacken. Ses i morgon:) P

  2. Vad fint Pernilla! Tack för en toppendag, så roligt att göra detta tillsammans med dig. Rolig läsning som vanligt! Trevlig helg vännen (Efter din berättelse om stugan kan jag inte sova längre… märkligt) haha.

    1. Tack själv Louise! Tur att vi inte blåste bort som sagt. Och ja…lite spökhistorier brukar pigga upp…:) Kram på dig och God Jul!

Kommentarer är stängda.