Snart är det så där murrigt mörkt och Lucior i alla storlekar skrider fram med ljus i hår och varma lussebullar på en bricka.  Jag älskar lucia och så länge jag kan minnas lussade jag och syrran för mina föräldrar varje luciamorgon… tills den gången då vi som fnittrande tonåringar bestämde oss för att lussa för dem, och pappa rusar upp, arg som ett bi och tror att vi snubblar hem efter en lång partynatt. Döm om hans förvåning när vi stod där, klädda i lakarn, med glitter i håret, kaffe och lussebullar på brickan och sjöng för full hals. Den glömmer han nog inte.

Som den traditionella lussefirare, som jag är, brukar jag alltid göra samma lussebullar varje år. Recept kan du hitta här. Men i år ville jag prova på något annat med saffran. Den här lilla saffransbiten kommer från mitt adventsreportage i Allers nr 47. Så i väntan på Lucia….

Varsågoda!

SAFFRANSBRIOCHE MED APPELSINGLAZE OCH FRUSNA LINGON
1 stor limpa
ca 48 rutor

BRIOCHLIMPA

25 g jäst
1,5 dl kall mjölk
2 pkt saffran
570 g vetemjöl (drygt 9 dl)
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
3 ägg
200 g rumstempererat smör
Smör till formen och ett ägg till pensling

APELSINGLAZE MED FRUSNA LINGON
125 g philadelphia cream cheese
50 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
saft av en apelsin
1 dl frusna lingon

BRIOCHLIMPA
1. Smula ner jästen i en bunke. Häll på kall mjölk och lös upp jästen. Tillsätt saffran.
2. Blanda mjöl, socker och salt i en annan bunke.
3. Blanda ner ägg, mjölblandning och klicka i smöret i mjölken och arbeta ihop en deg i ca 10 min med köksassistent. Minst tio min om du arbetar degen för hand.
4. Låt degen jäsa under plastfolie i 50 min.
5. Smörj en limpform som tar ca 1 liter. Forma degen till en limpa och lägg i formen. Låt den jäsa under plastfolie i ca 45 min.
6. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla brödet med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min. Täck ovandelen med folie om den får för mycket färg.
7. Låt brödet svalna. Skär ut fyrkanter som är ca 1,5 cm tjocka. Du får ca 48 rutor av hela limpan.

APPELSINGLAZE
1. Rör ihop alla ingredienserna till glazen.
2. Spritsa eller bred glaze på briochrutorna.
3. Garnera med frusna lingon.

Hejhej
Pernilla