På mitt julbord har är det sillen som har huvudrollen.  Julskinka och köttbullar i all ära men ett riktigt sillbord är bland det bästa jag vet. Året runt. Och mina favoriter är klara sillar i kryddig ättikslag med mycket lök.

Jag har ”fuskat”  lite under åren med sillinläggningar och använt både femminuters sill ( när jag var småbarnsmamma) och färdiga inläggningssillar.  Och inget ont i det. Tycker båda varianternma fungerar jättebra, men nu har jag bestämt mig. Ska det vara så ska det vara ordentligt.

Så här lägger du in sill.

1. Du behöver sill (strömming), vatten, salt, socker,  ättika (12 procent), rotfrukter,  lök, kryddor och t ex apelsin eller annan smaksättning.

2. Skölj fisken och dra försiktigt bort skinnet.

3. Lägg sillen i saltlag och ställ i kylen i ett dygn ( 2 dl ättika (12 %), 6 dl vatten, 3 tsk salt)

4. Dag två: Blanda ihop en ättikslag med kryddor, rotfruker, lök eller  den smaksättning som du gillar. Här har jag använt 1,5 dl ättika (12 %), 3 dl socker, 6 dl vatten, 3 lagerblad, 10 krossade kryddpepparkorn, rödlök, salladslök och kanel.

5. Skär sillen i bitar och blanda ner i lagen. Låt sillen stå och dra minst två dygn i kylen.

Svårare än så är det inte. Experimentera med kryddor och smaksättningar och hitta just din favorit.

HejHej
Pernilla

10 svar

 1. Jag bara älskar dina pedagogiska bruksanvisningar,de är så trevligt och enkelt att följa recepten..:)

  1. Tack Barbro! Jättekul med sådan feedback. Jag hjälper gärna till! Hälsar Pernilla

 2. Hej!
  Jag testade att göra den inlagda sillen, blev suuuupergod! Har aldrig lagt in sill innan, Inte ens snabbsill. Men det var inte så svårt =)! Undrar hur länge sillen håller sig i kylen? Måste den ätas inom kort eller håller den till julafton? (Lagen blev färdig idag)

  1. Vad kul att du gillad den! Ja, det är inte svårt alls egentligen och lite roligare än att svänga ihop en feminuters…Sillen håller sig endast en vecka i kylen, så vill du ha julaftonssill, måste du nog göra en ny omgång ett par dagar före jul. Lycka till!

 3. Nu är det dags! Ska följa ditt recept imorgon men jag undrar om du tycker man ska frysa sillen först (ska köpa färsk)? Sen undrar jag – efter att du lagt den i ”steg 4-lagen” – är det då man tar ur den och lägger den i den slutgiltiga lagen/såsen?

  1. Hej Sara! Vad kul! Tänkte lägga in en i morgon:) Om du följer det här receptet där du kommenterat, så behöver du inte frysa sill. Det gör man aldrig. Den första dagens lag, ”tillagar” fisken och vattnar ur den, så den är färdig att lägga in. ( Den är som inläggningssillen i affären)
   Dag två-lagen har jag kryddat med olika lök, kanel och kryddor – här kan du göra bara en 1-2-3 lag ( 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten) och sedan tillsätta vad du vill i kryddor och smaksättning. Vill du göra en krämig sill, lägger du in sillen i bara 1-2-3-lagen och låter den ligga i två dygn, sen kan du bara röra ihop en krämig sås på t ex majonnäs, crème fraiche och kryddor. Lycka till!

 4. Halloj halloj!
  Här probar jag att lägga in sill för första gången i mitt liv och kom av en slump in här och lärde mig.
  Här dar jag bor, på Gran Canaria, finns ingen sill utan jag har fått taga sardiner. Vi får se hur det blir ;)
  Skrev om det i min blogg och länkade till din braiga beskrivning ;)

  http://yohannailaspalmas.webblogg.se/2013/june/har-lagger-jag-in-sill-2.html

  Lycka till till mig och tack för bra beskrivning.

  Hälsningar
  Yohanna

  1. Hej Yohanna! Låter mycket spännande med sardiner:9 Hör gärna av dig hur det gick! Glad midsommar!
   Pernilla

Kommentarer är stängda.