Jag gillar mitt kök hemma i stan. Men det är litet, 90-talsstuk, en ugn där siffrorna knappt syns längre utan man får gissa sig till graderna, en kyl som brummar oroväckande högt och en liten diskmaskin som måste fyllas minst tre gånger om dan. Sex gånger om killarna och deras polare är här.

Visst gillar jag mitt kök…men ett nytt kök…DET är något som står högt på önskelistan nu.

Men det är ju inte bara att ”köpa ett nytt kök” hur som helst. Det kostar kosing och idag har jag nog höjt standarden på det kök jag skulle vilja ha. Tänk en sådan där zonlös induktionshäll från Gaggenau…Drömma kan man ju alltid.

Men det finns andra sätt att försöka skaffa nytt kök. I Buffé nr 9 utlyser man en tävling på ”Ditt bästa potatisrecept” och första pris är ett nytt kök. Okidoki, tänkte jag och började gnugga geniknölarna. Potatis…Det är ju en rotfrukt som kan varieras i det oändliga. Kokt, stekt, ugnsbakad, grillad, friterad, mos, puré, som soppa, i bakverk…Jag gillar verkligen potatis. I alla fall sorter som Amandine, Ratte, mandelpotatis och somrig färskpotatis.

Men jag ville inte krångla till det för mycket. Jag ville hålla mig till nordiska smaker och jag ville ge potatisen huvudrollen. Så det ”blidde” en liten förrätt.

Varsågoda! Mitt potatisbidrag till Buffés kökstävling. www.ica.se/buffe

CONFITERAD MANDELPOTATIS MED ANJOVISKRÄM, PURJOLÖKSOLJA OCH FRITTERAD RÖDLÖK

4 pers

12 små mandelpotatisar
ca 2-3 dl rapsolja
1 msk smör
salt
citronpeppar

30 g anjovisfiléer
1,5 msk crème fraiche
1 tsk anjovisspad

0,5 purjolök
1 dl rapsolja
salt
1 msk honung
ca 0,5 tsk vitvinsvinäger

1 rödlök
3 dl matolja att fritera i

GÖR SÅ HÄR

POTATIS

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Skala och skiva potatisen tunt.
3. Salta och peppra lite grann. Inte för mycket, eftersom anjoviskrämen är salt.
4. Häll rapsolja över skivorna så det täcker klicka på smör och baka i ugn i tio minuter.
5. Låt rinna av på papper.

ANJOVISKRÄM
1. Skär anjovisen i små bitar och mixa med crème fraiche och lite spad. Smaka av så att den inte är för salt. Tillsätt i så fall mer crème fraiche.

PURJOLÖKSOLJA
1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
2. Lägg purjolöken i en ugnsfast form och baka i ugnen tills den är svart.
3. Skala av det yttersta skalet och skär purjolöken i bitar.
4. Mixa purjolöken med olja, sila och smaksätt med salt, honung och vitvinsvinäger.

RÖDLÖK
1. Värm olja till 180-190 grader.
2. Skär rödlöken i tunna ringar.
3. Fritera lökringarna i någon minut tills de får fin färg.

Håll tummarna!

Hejhej
pernilla

Ett svar

Kommentarer är stängda.