Grytornas tid är här! Och jag älskar det. För det första är det så bekvämt att låta maten puttra länge för sig själv medan du gör annat och för det andra så blir det så otroligt gott. Ju längre det puttrar desto godare.

Jag förstår inte riktigt dem som inte ”har tid” att laga långkok. Visst…kommer man hem18.00 på kvällen, vill man kanske inte äta 23.00, men helgerna är ju grytornas primetime. Man KAN göra annat under de tre-fyra timmarna som maten lagar sig själv. Dessutom kan man göra storkok och frysa in, så har du långkoks-grytor även i arbetsveckorna.

När det kommer till grytor, låter jag tillgången på råvaror och grönsaker styra.

Tyvärr har vi inte ett jätteutbud i den lokala ICA affären, och jag drömmer om att laga en fasan, en ripa, rådjur, älg mm i min fina gryta, men tills jag gjort mig vän med en jägare (vilket inte är så avlägset längre…) tar jag vad som erbjuds: en bit högrev och några rotsaker och låter dem tillaga sig själv, medan jag fortsätter jobba vidare på nya kulinariska utmaningar.

HÖSTGRYTA PÅ HÖGREV, ROTSAKER , SVAMP OCH LÖK

ca 4-6 pers

ca 800 g högrev

25 g smör
salt
peppar
2 morötter
0,5 bit rotselleri
0,5 purjolök
12 skogschampinjoner
10 pärllökar
4 vitlöksklyftor
2 äpplen
4 dl vitt vin
4 dl vatten
2 msk kalvfond
Färsk timjan

TILLBEHÖR
Potatis
Gröna bönor
Lingonsylt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Låt högreven bli rumstempererad. Salta och peppra runt om och bryn den i smör i en stor gryta.
3. Skala och skär rotsaker, äpple och lök i grova bitar. Putsa champinjonerna och lägg ner allt i grytan.
4. Tillsätt vin,vatten, fond och timjan.
5. Ställ grytan med lock på i ugnen och stek den i 3-4 timmar. Rör om då och då.

Koka potatis och bönor och servera med lingonsylt.

Ha en härlig höst!

Pernilla

4 svar

    1. Gör gärna det och hoppas det blir gott:) Långkok är oslagbart! /Pernilla

  1. Tack för tipset. Det blev mycket bra! Lite mer djup i smaken med vitlöksklyftorna – mm…

Kommentarer är stängda.