Hur kan något som låter så makabert, vara så fantastiskt gott? Jag är uppväxt med kroppkakan. Den vita kroppkakan med rimmat fläsk och kryddpeppar, rårörda lingon och skirat smör.

Det var min mormor Ellen, som införde kroppkakan i mitt liv. Vi brukade resa till Eskilstuna ibland på helgerna och hälsa på mormor och morfar och då var det maten jag såg fram emot mest. Och att resa jorden runt med min morfar på hans jordglob medan han tryggt bolmade på sin pipa.

Mormors kroppkakor var det bästa jag visste! Och jag minns fortfarande det trauma som utspelades i hennes kök på kökssoffan, när hon hade lovat mig kroppkakor till middag och vi fick något helt annat. Minns inte ens vad det var. Jag var helt förstörd och kunde inte förlåta henne på väldigt länge.

Mormor lärde upp mamma och mamma lärde upp mig. Mina killar har lärt sig att älska denna vita potatisklimp och nya vänner och bekanta får förr eller senare smaka på familjens paradrätt…

Varsågoda!

KROPPKAKOR MED RÅRÖRDA LINGON OCH SKIRAT SMÖR

Ca 4 per
2 dagar!

ca 12 st
tar ca 1 tim
250 g rimmat fläsk
2 gula lökar
4 tsk krossad kryddpeppar
en nypa Salt
Smör
700 gr mjölig potatis
1,5 dl potatismjöl
3 äggulor
50 g smör
1 tsk salt
4 msk frysta lingon
1 msk socker
4 msk smör
GÖR SÅ HÄR
 1. Skala och koka potatisen i lite saltat vatten tills den är mjuk. Lå den kallan. Pressa den i potatispress ner i en bunke.
 2. Skär fläsket i fina små träningar. Finhacka löken. Krossa kryddpeppar i mortel.
 3. Stek ihop i smör tills allt fett stekt in i fläsket. Tillsätt ev lite salt. Låt svalna på papper så överflödet fett rinner av.
 4. Rör i potatismjöl, äggulor, smör och salt i den pressade potatisen. Blanda ihop försiktigt till en smidig deg.
 5. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull.
 6. Rulla ut potatisdegen till en limpa och skär ca 3-4 cm tjocka skivor. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning. Vik hop till bollar runt fyllningen och platta till något.
 7. Sjud kroppkakorna tills de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev. Behåll vattnet tills servering. Koka då upp det och lägg ner kroppkakorna för att värmas försiktigt.
SKIRAT SMÖR
Smält försiktigt smöret i en kastrull, så proteinet faller till botten. Häll försiktigt av det klara smöret.
LINGON
Rårör lingon och socker tills sockret smält.

Mums!
Pernilla

7 svar

 1. Åhh så gott! Har liknande minnen men från min mor som var en fantastisk kock, kroppkakor är nog favoriträtten.
  Hyrde stuga på Öland för några år sedan och då åt jag kroppkakor varje dag!! :-) Namnet låter inget vidare och ingredienserna är enkla men vilken höjdarrätt!

  1. Visst är det! Enkelt, billigt, lite mer tid bara men förödande gott! Mer kroppkakor åt folket!

Kommentarer är stängda.