Höst kan vara lika med regn och rusk, fallande gula löv och mörka mornar. Men det är också skogspromenader, kyla och sol samtidigt, varma stickade tröjor och röda äpplen.

Jag önskar att jag kunde säga att jag plockat dagens äpplen till äppelkakan från träden, men än så länge har vi inget äppelträd vid stugan.

Men med tanke på att vi just fällt vårt första träd, en risig gran, och att jag hört att man måste plantera minst två träd för varje träd man fäller….så kommer det nog att bli en vacker äppelodling ute hos oss framöver. Fram till dess köper jag svenska, röda höstäpplen på ett torg nära mig och ser fram emot att bjuda på mitt bidrag till en maffig, höstig äppelkaka.

Varsågoda!

ÄPPELKAKA MED PISTAGENÖTTER, MANDELMASSA OCH VANILJYOGHURT

ca 12 bitar

5 röda äpplen
ca 150 g pistagenötter
ca 100 g riven mandelmassa
1 dl strösocker
1 msk kanel
smör

Pajdeg

2.5 dl vetemjöl
0.25 dl socker
100 g smör eller margarin

Yoghurt

4 dl naturell yoghurt
1 msk vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna till pajdegen.
3. Skär smöret i små tärningar och blanda med de torra ingredienserna. Nyp ihop till en deg eller kör i matberedare i intervaller tills du fått en deg.
4 Dela i två bitar. En lite större till botten och en lite mindre till lock. Plasta in och låt vila i 30 min i kylen.
4. Skölj, skala och kärna ur äpplena och dela dem i bitar.

5. Blanda äpplen med riven mandelmassa, socker och kanel.
6. Grovhacka pistagenötterna.
7. Smörj en bakform och baka ut den stora biten till en botten som täcker hela formen.
8. Lägg i fyllningen och täck med grovhackade pistagenötter och några klickar smör.

9. Baka ut locket och skär det i remsor. Forma ett rutmönster.
10.Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25- 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun.

VANILJYOGHURT

1Blanda naturell yoghurt med vaniljsocker och kyl.

Servera den varma pajen med en klick kall vaniljyoghurt.

Glad höst på er!
pernilla