Förra torsdagen var jag på Ridderheims och Falbygdens Foodshow i Göteborg. En dag i charkens och ostens tecken.

Och jag måste säga att jag sällan smakat på så många goda skinkor, korvar, ostar och annat smått och gott på en och samma gång.

Dagen gick ut på att presentera nyheter från företagets olika leverantörer och här fanns både svenska och europeiska producenter som kommit för att visa upp sina bästa charketurier.

Om man gillar delikatesser som pata negra, parmaskinka, salamikorvar, patéer och ett stort antal dessertostar, så var detta något av ”charkheaven” för en dag. Parmaskinkan från Motorsi fullkomligt smälte i munnen och när jag blev matad (!) av spanjoren som karvade pata negra (skinka från grisen med svarta fötter som frossar i ekollon), kändes det som jag befann mig någonstans i det soliga Spanien och inte på en parkeringsplats, för dagen klädd i mingeltält, i Göteborg.

De svenska produkterna var minst lika spännande. Som den prisbelönta Jokkmokkskorven och det vedrökta sidfläsket från Jokkmokks korv&rökeri. Har inte stött på dessa norrländska delikatesser i Skåne, men ska hålla ögonen öppna.

Gillade deras marknadsföringsidé med att tända eld på brasved i en tunna för att förstärka den vedrökta smaken ytterligare.

Samma förtjusta känsla fick jag av Ovikens ost. Den jämtländska osten som görs på opastiröserad mjölk på gården som funnits i familjen Åkermos ägor sedan 1350-talet. Det är sånt här jag går igång på just nu. Genuina hantverk som smakar så mycket mer tack vare den kärlek som läggs ner i produktionen. Finns produkter från dem på Möllans Ost här i Malmö.

Blåmögelostar fanns det också gott om i osthallen. Kraftfulla smaker som Roquefordosten från Papillon, och den svenska blåmögelosten från Brostorps gård. Härligt krämig, mjuk och god! Däremot hade fonduemännen från Schweiz  inte lika många besökare som resterande ostproducenter och det kändes inte riktigt 2011 med ostfondue på påse och vitt bröd även om de också visade upp en av mina favoriter, Gruyère.

Här fanns också chansen att injicera din egen ost med en självvald spritsort…men här började jag darra i benen. Jag avskyr ju sprutor till att börja med, och smakerna som man satsat på påminde mest om tiden då man gjorde sina misstag som ung och fördrack sig på sötsliskig sprit. Idén var kul och kanske smakerna gör sig i osten, men inte min grej.

Gillade mycket hellre att se hur man förpackar maffiga cheddarostar med hjälp av strykjärn på gammalt hederligt sätt. Kändes old school och något som lever kvar från svunna mejeritider….som sagt jag gillar det klassiskt och genuint.

Under dagen avtäckte man också årets nyhet: Julskinkan. En limited edition med smak av honung, vanilj och kanel.  Kan vara spännande för den som gillar experimentera med julens traditioner.

Jag provade också några ljuvliga paté och dryck kombinationer. Tante Juliette bjöd bl a på anklevermousse med cumberlandsås och whisky och det blev en häftig smakexplosion, även om jag inte tillhör whiskeydrickarna. Men paté blir mer och mer spännande tycker jag. Kraftfulla och smakrika och i det här fallet tillsammans med både spännande såser och dryck.

Efter all denna goda, salta mat, blev törsten nästa för mycket. Tänk att man kan få för mycket av det goda…. Fick då smaka på ett vatten från The Waterconcept, som renar kranvattnet och förvandlar det till fint mineralvatten. Riktigt gott, och något jag skulle vilja installera i vår stuga, anyday. Tänk att göra finfint porlande mineralvatten av sjövattnet….det är en utmaning.

Det var en dag som satte press på mina smaklökar och fick dem att arbeta på högvarv och  det enda jag ångrade, var att jag inte hann titta in på Mannertröms saluhall, som i stort sätt låg vägg i vägg med the foodshow.

Hejhej
Pernilla