Jag kommer ursprungligen ifrån ”Gnällbältet”. Jag är född i Västerås  (kanske därför jag gör en riktigt mean Maria Montazami) och uppvuxen i Örebro. Ingen av dessa dialekter anses vackra. Tvärtom, de brukar hänvisa till Örebrodialekten som en av de värsta. Håller tyvärr med…även om jag ibland giiiillar (tänk Lidingö-i)  att gnälla till det lite extra när det är för trääääligt i livet.

Jag pratade utpräglad örebrodialekt som liten, när vi plötsligt flyttade till Skåne. Jag var elva år och fullkomligt vettskrämd. ”SKÅNE?! Det är ju utomlands!” Hur skulle jag kunna känna mig hemma där man sa sill istället för strömming?!

Jag övade mig på någon hemmasnickrad skånska innan vi flyttade, men tyvärr blev den första upplevelsen av Skåne precis så ruskig som jag befarat. Jag hade öroninflammation på båda öronen och satt längst bak i klassrummet. Jag förstod ingenting på flera veckor.

Vad har nu detta med mat att göra? Egentligen ingenting, förutom namnet på denna lilla fisk. Sill eller strömming? Olika namn på samma fisk. Gränsen går tydligen i Kristianopel i nordöstra Blekinge. Det kan bli förvirrande för folk födda norr om Kristianopel om de kommer hit ner och beställer sill…och får strömming. Det hände mig senast igår, när jag beställde Kallbadhusets sillamacka – och tänkte inlagd löksill – och fick stekt strömming. Gott men inte riktigt vad jag tänkt mig just då.

Jag älskar Skåne och känner mig hemma här. Jag är mer skånsk än mellansvensk idag men för mig heter det stekt strömming och inget annat.

Varsågoda!

STEKT STRÖMMING MED RÅRÖRDA LINGON OCH SKIRAT SMÖR

Ca 6 pers

1,2 kg rensade strömmingsfiléer
ca 3 msk söt-stark senap
en knippe dill
2 dl rågmjöl
2 dl panko ströbröd (Japanskt ströbröd som kan uteslutas, men det blir extra krispigt)
flingsalt
smör

5 dl lingon
2 dl strösocker
50 g smör

24 färskpotatisar
en knippe dill

Salt

GÖR SÅ HÄR

STRÖMMING
1. Skölj strömmingsfiléerna och klipp av ryggfenan.
2. Para ihop dem två och två i passande storlek.
3. Lägg dem med köttsidan upp och salta. Bred på senap och strö över hackad dill. Lägg ihop dem två och två med köttsidan mot varandra.
4. Blanda rågmjöl, poancoströbröd och lite salt i en form och vänd dubbelströmmingarna i brödet.
5. Stek dem i smör i ca 2- 3 minuter på varje sida tills de får en fin gyllene färg och blir härligt krispiga.

RÅRÖRDA LINGON
1. Blanda lingon och socker och rör dem tills sockret löst sig.

Koka potatisen med salt och dill och servera till strömmingen och de rårörda lingen.

SKIRAT SMÖR
1. Smält smöret i en kastrull. Häll över smöret i en annan tillbringare utan att du får bottensatsen med. Skeda över skirat smör över potatis och strömming.

Världens bästa sommarmat!

Hejhej

Pernilla