Jag tror min sambo var en svamphund i sitt förra liv. Han behöver bara gå utanför dörren här i stugan och vips växer det upp svampar där han står…verkar det som i allafall. Magiskt.

Idag tittade han in genom köksdörren och frågade ”Vill du ha lite mer svamp?”och höll upp en dubbel Karl Johansvamp som var flera dm hög! Jag har aldrig sett en sådan stor Karl Johan förut och plötsligt har vårt kantarellhav fått konkurens.

Det ska bli verkligen spännande att se vad som ploppar upp här i markerna när hösten börja komma. Tänk om det finns trattkantareller….murklor…svart trumpetsvamp….kanske ännu mer exotiska svampar… En sak är  i alla fall klar…det här är svamp-heaven!

(just nu är min sambo ute och fiskar…hoppas han har samma magiska näsa för gös…)

KARL JOHANPYTT

4 pers

1 l Karl Johansvamp (eller mer. Jag hade 8 dl och som ni ser på bilden, så blir det inte mycket kvar av svampen när den är stekt. men den ÄR där!)
1 finhackade schalottenlökar
ca 20 g smör
1 kg nypotatis
2 pkt bacon
Olivolja
Flingsalt
Persilja

GÖR SÅ HÄR

1.  Rensa svampen och tag bort de svampiga rören under hatten. Svampen blir snabbt angripen av mask, så det är viktigt att klyva svamparna och rensa bort rören. Skär svampen i bitar.
2.  Stek svampen först i het panna så att vätskan försvinner. Tillsätt lök och smör. Om du låter svampen torka ett par dagar, försvinner mycket av vätskan.
3.  Sätt ugnen på 225 grader.
4.  Skär potatis och bacon i bitar och lägg i en ugnsfast form. Ringla olivolja över och krydda med flingsalt. Ugnsbaka potatisen tills den är mjuk och baconstrimlorna är stekta och har fin färg. Tar ca 30 min. Känn efter hand.
5. Blanda ner svampfräset i potatisen och garnera med persilja.

Svampen var som sagt pinfärsk och blev en aning ”slajmig” i koncistensen. Nu undrar jag om någon svampexpert där ute kan tipsa om bästa tillagningssättet av Karl Johansvamp?

Hej hej
Pernilla

3 svar

  1. Stora Karl-Johan kan vara ”svampiga”. Men om man steker dem länge länge, innan man blandar i nåt annat brukar de kunna arta sig. Små fina går att skiva tunt, förses med citrondressing och ätas som råkost.

    /Svampmaja

    1. Tack Svampmaja för tipset! Ska prova nästa gång eftersom jag inte är så där jätteförtjust i svampigheten. Pernilla

Kommentarer är stängda.