om jag minns rätt. Till det drack vi ett vin på nebbiolodruvan, som jag inte är så jätteförtjust i i vanliga fall, men tillsammans….det var himmelskt gott. En sådan där middag man minns för alltid.

I Allt Om Mats grillspecial hittade jag några goda grillrecept  av Christian Hellberg, köksmästare på Griffins Steakhouse i Stockholm. Och här dök confit-grillat sidfläsk upp och inspirationen började flöda.  Dags för dagens utmaning . Dax att confitera sidfläsk och se hur det blir när man gör det hemma i egen ugn.

På Rolfs kök använde man ankfett att koka fläsket i, och ska det vara, så ska det vara just ankfett. Det är ett franskt sätt att tillaga kött, fågel eller fisk där man saltar köttet och sedan kokar det i ankfett. Det här receptet innhåller olivolja och smör i stället, och det gick bra. Men ankfett skulle nog göra fläsket ännu godare, mörare och smakrikare. Nästa gång.

Idag kom Jens föräldrar på besök i stugan och då fick jag tillfälla att testa detta på dem….

Varsågoda!

CONFITERAT SIDFLÄSK MED POTATISSALLAD

4 pers

Gör fläsket dagen innan så har det massor med smak dagen efter

600 g sidfläsk
2 vitlöksklyftor
Rivet skal av en citron
Flingsalt
1 tsk krossade blandade kryddor (kryddpeppar, rosépeppar, vitpeppar, svartpeppar)
2 dl olivolja
125 g smör

POTATISSALLAD

12 kokta färskpotatisar i bitar
2 dl äkta majonnäs
2 dl gräddfil
1 msk dijonsenap
½ rödlök
2 msk kapris
8 fint skivade rädisor
1 msk vitvinsvinäger
1 skvätt citronsaft
Flingsalt
Svartpeppar
Finklippt gräslök

GRÖN SALLAD

500 g babyspenat och blandad sallad
100 g strimlade gröna bönor
3 skivade knipplökar
6 skivade rädisor
1 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

SIDFLÄSK

Dag 1

1. Krossa kryddorna i en mortel. Blanda med skalet av en riven citron och två krossade vitlöksklyftor.
2. Skär sidfläsket i tre cm tjocka skivor, salta och gnid in peppar-citron-vitlöksröran på båda sidor av fläsket.
3. Lägg fläskbitarna i en ugnsfast form och häll över olivolja. Klicka på smör.
4. Sätt ugnen på 150 grader.
5. Koka fläsket i ugnen i tre timmar. Vänd efter halva tiden.
6. Låt fläsket rinna av på ett papper.

Dag 2

1. Grilla fläsket i någon minut på grillen. Det går också bra att steka fläsket i lite smör/olivolja.
2. Skär fläsket i bitar och lägg ovanpå grönsalladen.

POTATISSALLAD

1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
2. Blanda ihop majonnäs, gräddfil, dijonsenap, rödlök, kapris, rädisor, vinäger, citronsaft och smaka av med flingsalt och svarpeppar. Toppa med gräslök.

GRÖN SALLAD

1. Skölj spenaten och blanda alla ingredienser.
2. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en skiva surdegsbröd och dijonmajonnäs till.

Fett gott!

Pernilla

2 svar

  1. Ett litet tips från mig till dig. Jag brukar confitera en hel fläsksida. Det får gå i ugnen i kanske 5 timmar på 120 grader och ibland väljer jag att ta rimmad fläsksida för den goda sältans skull.
    Sen tar jag ut den och låter den rinna av. Lägger den i en form och ställer vikt ovanpå så att den trycks ut och blir helt platt. Kyl den över natten och skär av kanterna och skär den sen i stora härliga kuber. Skär av svålen men låt fettet under vara kvar. Gör ett kryssmönster i detta och stek gyllene i en torr panna med lock. Har du inget lock lägg folie över för det kommer stänka ordentligt och du vill inte få sånna smaskiga brännsår som en stackars kollega till mig fick…. Sen lägger du in köttet i ugnen och värmer tills det är genomvarmt.
    En rätt som e väldigt snygg och ser oerhört proffesionell ut. Hoppas att du kan ha nytta av och vågar prova på detta nästa gång :)

    1. Oj oj oj vad gott det låter! Kan nästa se det framför mig och känna smaken:) Ska prova nästa gång! Tack. Pernilla

Kommentarer är stängda.