Det enkla är det goda, det säger alla kockar, amatörer som proffs. Och konsten att få det att smaka som bäst är att vara lite av en matchmaker i den gastronomiska världen. Att kunna kombinera smaker som ”gifter sig med varandra” som man brukar säga. En perfekt match.

För att lära sig det, behöver man låta råvaran gå på dejt med några olika smaksättningar och kryddor innan man hittar den bästa kombinationen.

Men vissa råvaror är som ett strävsamt gammalt par. Kärlek som varar för evigt. De har varit gifta hur länge som helst och lever i ett långt och härligt äktenskap. Päron och mögelost är en. Rödbetor och getost en annan. Perfekt kombo för en lätt sommarlunch eller en liten förrätt och bland det godaste som finns.

Varsågoda!

UGNSBAKADE  RÖDBETOR MED CÈVRE, HONUNG OCH ROSTAD SALVIA

2 pers

1 påse små rödbetor
2 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
en kvist hackad färsk rosmarin
en näve färsk citrontimjan
1 msk flytande honung
flingsalt
nymalen svartpeppar
6 salviablad
6 skivor chèvreost

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Blanda olivolja, balsamvinäger, rosmarin, citrontimjan honung, flingsalt och svartpeppar.
3. Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten.
4.TIPS! Skala rödbetor – När rödbetorna är färdigkokta. Häll av det varma vattnet och spola kallt vatten över rödbetorna i kastrullen. låt dem ligga kvar och ”tryck” av skalet från betorna.

Foto Peter Erlandsson

5. Blanda rödbetor och örtblandningen och lägg i en ugnsfast form.
6. Lägg osten i skivor över rödbetorna och grattinera i ugnen i några minuter tills osten smält.
7. Lägg in salviabladen i ugnen och rosta dem på gallret. Det tar bara några sekunder så passa noga.
8. Ringla lite extra honung över och strö lite flingsalt om det behövs.

Servera med en rostad skiva surdegsbröd med smör och flingsalt.
Sommarmums!

Pernilla