Så här ute på landet är det väldigt lätt att hamna i lägerelds-mood. Så fort grillen tänds och lågorna flammar, hör jag tonerna av Sweet Home Alabama och House of the rising sun. T o m Kumbajaja…Ja, det bor nog en campare i mig.

Och visst är det något visst med öppen eld som flammar, kött som steks så grillosen kittlar i näsan och tonerna av en akustisk gitarr. (En gitarr står nu högt på loppislistan.)

Igår provade vi dessutom den öppna spisen, efter en ordentlig besiktning och inköp av brandvarnare…och den fungerade! Spisen alltså. OCH brandvarnaren.

Eld, vatten, jord och luft,  det känns verkligen som man är ett med naturen här ute på landet.

Och vad passar inte bättre då, än att anamma campingstämningen och grilla något riktigt cowboy-aktigt. (För camping för mig lutar mer åt en ensam cowboy med packning på hästryggen som slår läger vid en liten bäck i något bergmassiv i Oklahoma…än en husvagn med vitt staket och förtält någonstans i Sverige).

Flankstek börjar synas lite här och var i mattidningarna och i går provade vi att grilla den inte allt för välkända köttbiten av nöt.

Här hänger det på kryddig marinad och snabb grillning för att få köttet så där maffigt gott med stekyta och lite rose i mitten. Den liknar fläskkarrén i strukturen och det är ett ”tuggigt” kött, men tillsammans med en het bönröra och några grillade majskolvar med mycket smör, salt och svartpeppar, blir det en fest fin nog för vilken cowboy-eller girl som helst. Och självklart passar den här även utanför husvagnen innanför staketet. Servera rött vin eller öl till.

Yhiiihaa!

GRILLAD FLANKSTEK MED HET BÖNRÖRA, GURKFIL OCH MAJSKOLV

4 pers

Ca 800 g flankstek

MARINAD

3 msk soya
2 msk olivolja
tsk chilipulver
2 msk flytande honung
saften av en halv citron
flingsalt
nymalen svartpeppar

BÖNRÖRA

1 msk olivolja
1 grovt hackad gul lök
3 krossade vitlöksklyftor
½ hackad fänkål
1 tsk chilipulver
1 burk krossade tomater
1 msk vit balsamvinäger (går lika bra med vanlig vitvinsvinäger)
1 dl rött vin
lite citronsaft
färsk timjan
flingsalt
svartpeppar
en nypa socker
oliver

4 majskolvar
salt
svartpeppar
smör

GURKFIL

2 dl gräddfil
½ riven gurka utan skal
flingsalt
svartpeppar
citronsaft

GÖR SÅ HÄR

1.Dela flanksteken i två avlånga bitar.
2.Blanda ihop marinaden och lägg kött och marinad i en plastpåse.
3.Marinera i minst två-tre timmar
4.Lägg fram köttet i rumstemperatur en timme innan grillning.

BÖNRÖRA

1.Stek lök, vitlök, fänkål och chilipulver i olivolja tills de blivit ganska mjuka.
2.Tillsätt krossade tomater, citronsaft och timjan.
3.Koka ihop i ca 45 min och smaka av med salt och peppar.
4.Tillsätt oliverna innan servering och låt dem bli varma.

GURKFIL

1.Skala och riv gurkan.
2.Blanda gräddfil, gurka och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

MAJSKOLVAR

1.Koka majkolvarna i lättsaltat vatten i ca femton minuter, så går det snabbare på grillen.

GRILLA

Grilla köttet i ca 3- 4 minuter på varje sida. Innertemperaturen ska vara 57-58 grader. Ta köttet från grillen och prova med termometern eftersom köttbiten är så tunn att det är svårt att ta tempen på den på grillen utan att temperaturen rusar i höjden. Värm gärna bönsalsan på grillen i en kastrull.

Grilla majskolvarna färdigt i ca fem min. Grilla dem gärna en bit från glöden så de inte bränns. Bästa sättet är att behålla blasten på kolvarna, så förblir de gula och fina…men blasten åkte av, av bara farten under midsommar….så vi fick grilla dem försiktigt. Toppa majskolvarna med en klick smör, flingsalt och svartpeppar.

So long!

Pernilla