Jag gillar curry. Det är en krydda som kan piffa till det mesta. Men den är också väldigt dominant när den får härja fritt i en maträtt. Del två i min silltrilogi var till en början en idé om att göra en form av remouladesill….men utan att titta på något inspirationsrecept, blev det en currysill istället som påminner lite om en remouladsås.  En riktigt solgul en.

Normalt sätt gillar jag bäst klara sillar – där man ser sillen och löken, och är inte en jättefan av krämiga sillar, men den här blev riktigt smaskig. Om du inte lägger in sillen själv, från färska sillfiléer, så kan du lätt köpa femminuters sill och bara ”svänga” ihop Lag 2 och servera den ett par timmar senare.

Nu är det första gången jag gör den här sillen, så jag vet inte riktigt hur den kommer smaka på midsommarafton. Det blir en överraskning. Och om du provar den här, så hör gärna av dig om vad du tyckte.

Varsågoda!

SOLGUL CURRYSILL

6-8 pers

 

1 kg strömmingsfiléer

LAG 1 (dag 1)
2 dl vatten
2 dl ättika
2,5 dl socker
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk salt

LAG 2 (dag 2)
2 dl créme fraisch
2 dl majonnäs
½ fint tärnad gul lök
1 dl fint tärnad inlagd gurka
1 fint tärnat äpple
½ dl finklipt gräslök
1 msk gurkmeja
1 tsk curry
1 tsk salt
3 msk socker
nymalen svartpeppar
en ”splash” av citron

GÖR SÅ HÄR

Dag 1

1 Skölj av strömmingsfiléerna och dela dem på mitten. Dra av skinnet.
2 Koka upp lag 1 tills sockret smält och kyl lagen.
3 Lägg filéerna i lagen och låt dem stå i minst tolv timmar.

Dag 2

1. Häll bort lagen och låt filéerna rinna av i en sil.

2.  Blanda alla ingredienser till lag 2.
3. Smaka av med salt, peppar och citron. Ställ kallt i minst ett dygn. Gärna två, så sockret löser sig och sillen tar åt sig alla goda smaker.

HejHej
Pernilla

Ett svar

Kommentarer är stängda.