J

I min frys fann jag igår en påse av dessa ”importerade” färska abborrar från Dalsland, som bara ropade till mig att fiska upp dem ur frysboxen och laga en somrig middag. Utanför fönstret strillade regnet och det kändes väldigt långt ifrån en solig dag på bryggan i Dalsland, men med lite trix och fix i köket och några självklara birollsinnehavare som sparris, färskpotatis, räkor, dill och citron, så skapada jag  lite sommarkänsla ändå.

Varsågoda!

SMÖRSTEKT ABBORRE MED RÄKOR, FÄRSKPOTATIS OCH DILLSMÖR

4 pers
ca  30 min

20 små färskpotatisar
en knippe dill
8 gröna sparrisar
en nypa socker
8 urbenade abborrfiléer
flingsalt
nymalen svartpeppar
en citron
smör att steka i
24 handskalade räkor
25 g smör
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1 Skrubba och koka färskpotatisen i saltat vatten med riven dill i ca tio min tills de är mjuka.
2 Sjud sparrisen i ca tio minuter i lättsaltat vatten. Tillsätt en nypa socker i vattnet.
3 Smält smöret i en kastrull. Tillsätt dillen, en nypa flingsalt och lite citron.
4 Salta och peppra filéerna och spritsa över citronsaft.
5 Stek dem hastigt i smör. Ca 2 min på varje sida.
6 Skala räkorna.
7 Lägg upp potatis, abborre, räkor och sparris på en tallrik. Häll dillsmöret över och garnera med färsk dill och spritsa lite citron över.

I år blir det första sommaren i vår fina stuga och det sägs att det finns både abborre, gös och kräftor där!

Pernilla

2 svar

  1. Vad det ser gott ut! Det ska jag prova :-)

    Själv brukar jag smörsteka byxad och dubbelpannerad abbore i panco ströbröd. Till den gör jag en kall creme fraichesås med lite majonäs, söt grov senap, dill, citron och kryddor. Servera med stekt rödlök (låter konstigt kanske med är gudomligt gott till) och färskpotatis. Det är sommar för mig. :-)

    1. Ditt recept låter fantastiskt gott! Gillar panering i panco och stekt rödlök är aldrig fel. Kan vara gott med karameliserad rödlök också.

Kommentarer är stängda.