Och så var den stora dagen inne. Tack vare långpreppen i tordags, så hade jag gott om tid att ta det lugnt på förmiddagen. Skönt. Inte kul att börja med stress. Förberedelser är A och O. Jag njöt av en kaffe på balkongen….tills skolan här bredvid sparkade ut sina studenter och de visslande och skrikandes tågade förbi balkongen och påminde mig om stundens allvar. Catering för 70 pers kl 20.00 på Linneas studentskiva.

Halv tolv kom min praktikant Hjalmar, som är nybliven matlagningsfantast och lovat hjälpa mig med att hacka och förbereda hela dan. Kändes tryggt och bra, eftersom hela köket var belamrat med grönsaker och frukt som skulle just hackas och tärnas. Härligt med mattokiga och arbetsglada praktikanter!

Med kockrock på och ”tusen” kassar, knivar, favoritskalare mm och kylväskor, var det dags att åka. Nu inser jag också att en liten bil är ett handikapp i cateringbranschen. En liten fin bil är ännu värre. Jag klädde in sätena därbak med lakan för att inte skada lädret…och det var precis så att vi fick in allt,  mig och Hjalmar i bilen. Nästa gång blir det en lite mindre fin bil…men med lastutrymme.

Klockan ett anlände vi till Fam Johansson ute på Söderslätt och deras kök är magiskt. Stort som en kyrka och öppet och lagom plats för hela studentfesten att sitta och äta. Ljuvligt att laga mat i!

Sedan blev det prepp. Grönsaker, grönskare och frukt i långa banor och Hjalmar fick ta tag i att skrubba fem kg färskpotatis, skära laxkuber, gurka, meloner, ingefärspäron osv osv…

Vid fyratiden började jag steka fläskfilé och fixa med laxen. Då fick vi hjälp av Lina som tog tag i jordgubbarna. Tio liter färdigsnoppade jordgubbar.

Farmor i huset hade hjälpt till med ”snoppandet” och hon rykte också in och skalade, skrubbade och undrade varför vi var så omoderna att vi använde rotborste och inte maskin till potatisen. Hade inget vettigt svar på den frågan…men intalade mig att det ska göras från grunden…eller nåt. Tar gärna hjälp av skalmaskin framöver. Tack för tipset.

Fläskfilén och laxen var huvudrätterna på buffén och det  var en utmaning att få rätt innertemperatur på alla sju kilona. Men det gick bra. När jag smakade av dem, så var de oerhört möra och goda…man vet ju aldrig hur det kommer att bli, när man marinerar och gårdagens chili-honungsrubb/marinad var ju inte att leka med.

Vid sextiden kom studenten själv hem, efter att ha fastnat på E 65:an i en hyrd, röd Audi cabbe. Trött men glad. För oss i köket var det bara att hoppas på att hon gillade vad vi åstdakommit.

Jag och Linda dukade upp på buffén och Linda, med sina erfarenheter från flera år som servitris, hjälpte till att anordna det hela så det blev både smakfullt och lätt för gästerna att ta mat. Jag, måste säga att jag blev väldigt stolt över resultatet. Det är det här som är det härliga och värt allt jobb….att se allting färdigt och att servera detta till ett gäng förväntansfulla gäster.

Vid åtta började gratulanterna strömma till och maten var serverad. Och i stort sätt kom alla sjuttio på samma gång! Vi fick jobba järnet i köket och fylla på hela tiden, så att buffébordet inte blev tomt och stökigt. Jag och Hjalmar jobbade febrilt med laxtallrikar, (glömde fotografera den…)

honungs-och chilimarinerad fläskfilé,

hallon-och melonsallad,

potatissallad med dijonvinägrett

och kodorden ”nubbe” för hotshotsoppan

och kodordet ”båtar” för laxtartaren….som blev en cheviche…när kocken Anders tittade in, satte ord på rätten och gillade smaken skarpt.

Avslutningen blev mina åtta pavlovor, som förvandlades till marängtårtor med citrongrädde och bär. När de serverades (22.30) var det min slutsignal. Jag fick ett stort glas vin och härliga applåder från gästerna och Linnea rapporterade att hon var mer än nöjd med sin studentmiddag.

Tack Hjalmar och Linda för att ni hjälpte till och fixade den här kvällen!

Klockan halv ett slocknade jag, trött i fötter och rygg, men väldigt nöjd och glad. Först då insåg jag att jag varken varit på toa på tolv timmar eller ätit middag och bara druckit en halv kopp kaffe….kärlek eller galenskap?

Pernilla

Menyn i sin helhet (recept kommer)

Meny

Linneas studentbuffé
20110610

”Hot shots” med mozzarella

Laxtartar med ingefärspäron, chili, lime och gräslök

Citronmarinerad Salmalax

Potatissallad på babyspenat med dijondressing
Citronmajonnäs

Chili-och honungskryddad fläskfilé

Melonsallad med lime-och hallondressing

Aioli

Pavlova med grädde och bär

Ost & bröd

Mästerkock i ditt eget kök 2011

7 svar

 1. Hej Pernilla!
  Jag tackar så mycket för allt jobb och underbar mat. Dagen var underbar och allt jag drömt om. Tårtan var så god att jag åt den till frukost haha. Jag hoppas att du var lika nöjd med dagen som jag.

  Kramar Linnéa

  1. Hej Linnea! Tack för dina fina ord! Jag är jätteglad att du och dina gäster blev nöjda med kalaset. Lycka nu till med allt du tar dig för i framtiden:) kram Pernilla

 2. Tack för gott sammarbete och god mat! Glada hälsningar Ingrid & John och familjen Johansson.

  1. Tack själv! Utan Ingrid i köket hade vi inte klarat oss:) kram P

 3. Hej Pernilla,

  Tack för all god mat med härliga smaker.
  Hoppas vi träffas igen för att fortsätta vårt samtal.

  Lycka till !

  Lena Lundsgård

 4. Hej!

  Många har hört av sig och tackat för en trevlig fest och inte minst för all den goda maten. När jag diskat det sista tunga stekfatet skall jag börja fundera på vad man mer kan göra för kul arrangemang framöver.

  Många kramar och tack från Lisa

  1. Tack Lisa! Jag hoppas vi kan hitta på något mer roligt! Att få laga mat i ditt kök var en ren njutning:) kram pernilla

Kommentarer är stängda.