När jag var liten, ville jag bli snabbköpskasörska, doktor eller…balettdansös. Drömmen om att dansa på tåspetsarna har alltid funnits. Att fjäderlätt trippa fram över en teaterscen med vit, vippande svandräkt och nästa viktlöst flyga genom luften. Vilken känsla det måste vara!

Jag började på en balettskola som sexåring, men den mycket stränga, ryska lärarinnan med den lila dräkten och den högt tuperade hövolmen, skrämde livet ur mig, och jag vågade aldrig gå tillbaka. Jag hann högst med ett par pliéer och några chaséer.

Några år senare fick jag ett par balettskor i julklapp och jag kämpade som ett djur för att försöka dansa till Svansjön på de där ljusrosa skorna. Det gick inte så där jättebra. Knäna vek sig och tårna gjorde fruktansvärt ont och jag en alldeles för levande svan för att kunna gestalta Pavlovas döende underverk.

Idag finns det knappt någon bit kvar av balettdrömmen, men när jag bestämde mig för att göra en Pavlova till min väninnas dotters studentfest, började minnena smyga sig på mig igen. Pavlova är en  marängtårta, skapad efter den ryska balettdansösen Anna Pavlova, när hon gjorde en turné i nya Zeeland på 20-talet. Hon gjorden den ”Döende svanen” odödlig och är väl den prima ballerina som är förebilden för alla som kommit efter henne.

Här nere på jorden, finns mina ballettskor någonstans på vinden. Kanske som en påminnelse att inte ge upp sina drömmar. Och idag har jag förverkligat andra drömmar, men istället för att förska flyga fjäderlätt genom luften och trippa fram på tå, blev min utmaning att göra en fjäderlätt Pavlova, med seg insida och för att göra den till min egen baletttårta, gör jag den med exotiska bär.

Varsågoda!

EXOTISK PAVLOVA

10 pers

ca 20 min + 1,5 tim i ugnen + låta den stå tills ugnen svalnat

5 st rumstemperarde äggvitor
en nypa salt
200 g finmalet socker (kör det i matberedaren)
0,5 msk siktad maizena
1 tsk vaniljextrakt
1 tsk vitvinsvinäger
ca 3 dl vispgrädde
exotiska frukter och bär (T ex Sharonfrukt, vindruvor, kiwi och granatäpple.)

GÖR SÅ HÄR

1 Maräng: Sätt ugnen på 130 grader.
2 Vispa äggvitorna med en nypa salt till ett mjukt skum.
3 Kör sockret i matberedaren en stund så det blir finmalet. Tillsätt sedan socker med en msk i taget och vispa tills det lösts upp helt.
4 Tillsätt vaniljextrakt och vispa marängen tills den blivit blank och ordentligt fast. Du ska kunna vända skålen upp och ned över huvudet.
5 Vänd ner siktad maizena och vinäger med en slickepott.
6 Klicka ut marängmassan på bakplåtspapper. Gör en stor tårtbotten eller små portionsrundlar till tio pers.
7 Grädda pavlovan i 75 min. Stäng av ugnen och låt den stå tills ugnen svalnat med luckan lite på glänt.
Bakar du på kvällen, kan det lätt stå kvar över natten i ugnen.
10. Vispa grädden och bred över marängen. Garnera med skivade och tärnade frukter och bär.

Ha en härlig dag!
Foto: Peter Erlandsson

3 svar

Kommentarer är stängda.