Fläskfilé är något som vi äter i parti och minut i Sverige. Rätt tillagad och en fin råvara, är fläskfilén hur god som helst. Det är en användbar köttbit som passar perfekt på sommarbuffén. Men ofta översteks den och blir torr och tråkig. Mitt tips – använda termometer. Allt blir så mycket lättare då.

Förr använde jag sällan termometer, och då fick man chansa. Och ibland blev det ju som det blev. Trådigt, torrt kött som inte gjorde någon middagsgäst speciellt glad. Men nu, när jag alltid använde termometer till både fisk, fågel och kött, blir det riktigt saftigt och fint.

Igår testlagade jag en riktigt god fläskfilé som jag ska servera på en buffé i nästa vecka. Jag ska mätta 60-70 personer på en studentskiva, och då är fläskfilé ett superallternativ.

För att få den perfekta filén, krydda (marinera eller ge den en rubb med kryddor) stek den på hög värme i lite smör och olja så att den får en fin yta runt om, stek den färdig i ugnen på 150 grader till en inertemperatur på 56 grader. Låt filén vila i ca tio minuter innan du skivar upp den. Då blir den så där fint ljusrosa, mör och saftig.

Man kan också använda sig av sous vide tekniken, då man tillagar köttet, vakuumförpackat i ett vattenbad. Du kan också linda in köttet ordentligt i plastfolie och ugnsfolie och steka det färdigt i ugnen innan du steker på det i stekpannan.

Huvudsaken är att du hanterar filén varsamt och om jag får välja, så köper jag svensk, färsk filé.

Varsågoda!

CHILIFLÄSKFIÉ OCH HALLONSALLAD

4 pers

1 fläskfilé på ca 600 g
4 msk grillkrydda med chili
1 dl akasiahonung
smör och olja att steka i
salt

1 påse blandad sallad
0,5 galiamelon
0,5 honungsmelon
0,5 vattenmelon
150 g färska hallon

250 g frysta hallon
0,5 finhackad spansk peppar
1 lime (skal och saft)
1 msk honung
1 msk olivolja
0,5 dl vatten
nymalen svartpeppar
salt

GÖR SÅ HÄR

1.Putsa fläskfilén fri från hinnor och senor. Salta runt om.
2. Blanda honung och chilikrydda och pensla på fläskfilén. Krydda lite extra med chilikrydda. Lägg i en påse och låt marinera i minst en timme. Gärna över natten.
3. Stek filén i smör och olja så att den blir fint brynt runt om.
4. Sätt ugnen på 150 grader och sätt in en termometer så spetsen är mitt i köttet:
5. Stek filén tills innertemperaturen är 56 grader. Ta ut filén och låt den vila på en skärbräda i tio minuter. Vill du ha den varm, lägg folie runt filén, men den är väldigt god ljummen eller kall.

SALLAD
6. Lägg salladen i isvatten i ca trettio minuter, så blir den krispig och behåller sin fina färg.
7. Tänra melonerna i lika stora tärningar.
8. Varva sallad, melon och färska hallon på ett uppläggningsfat.

HALLONDRESSING
9. Mixa hallonen och passera dem genom en sil.
10. Skölj limen och riv skalet ner i hallonsaften.
11. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda och ställ kallt tills du ska servera salladen.
12. När du ska serveram ringla över dressingen över salladen.

Riktigt somrigt och perfekt för buffén!

Glad sommar!
Pernilla

4 svar

  1. Jaså, 56 grader, räcker det? Jag köpte ett sånt där färdigmarinerat grillspjut av fläskfilé förra sommaren och då stod det 65 grader på förpackningen.

    1. 56-58 grader är helt ok. När den ligger och vilar en stund så stiger temperaturen. Vill du ha helt genomstekt kött så ska du över 60 grader. 65 låter som för mycket, tycker jag. Lycka till!

Kommentarer är stängda.