Idag är det mors dag. Det är första gången jag inte kan ringa mamma och säga ”Grattis på mors dag!” . Det känns overkligt. Min mamma gick bort förra sommaren och det är fortfarande några ”första gången” utan henne.

Mamma var min inspirationskälla när det kommer till matlagning. Hon lagade mat och experimenterade tidigt med maträtter som de andra mammorna i kvarteret aldrig ens hört talas om. Hon var nyfiken på det nya och gillade att utmana sig själv…och därifrån kommer nog en del av min experimentlusta.

Hon började prenumerera på Allt Om mat från första numret och dök det upp en ny ingrediens i de svenska matdiskarna, så hade hon den hemma på vårt köksbord så fort hon fick en chans. Vi blev försökskaniner och uppskattade varje sekund av hennes matäventyr. När hon började jobba och försökte sig på halvfabrikat som pulvermos, blåvägrade jag och syrran att äta. Bortskämda med hemlagad mat, som vi var.

Söndagsmiddagarna hos mamma och pappa var alltid en fest. Klassisk husmanskost som (också) skulle fått Mannerström att fälla en tår…Köttfärslimpa, kroppkakor, stekt strömming, dillkött men bäst av allt kåldolmar. Jag har bara lagat kålsolmar en gång tidigare i mitt liv. Mamma har ju alltid stått för den paradrätten, men idag tog jag över stafettpinnen, som min sambo uttryckte det.

De blev goda. Men jag har ju lärt mig av den bästa.

Varsågoda

MAMMAS KÅLDOLMAR MED RÅRÖRDA LINGON, KOKT POTATIS OCH GRÄDDSÅS

4 pers

16 fina vitkålsblad

1,5 dl grötris
1 dl vatten
2 dl mjölk
salt
1 gul lök
smör
400 g blandfärs
2 ägg
smör
salt & vitpeppar
2 msk ljus sirap
4 dl kålspad
2 msk kalvfond

GRÄDDSÅS

kålspadet från kåldolmarna
3 msk mörk Maizena
0,5 dl matlagningsgrädde
salt

RÅRÖRDA LINGON

5 dl strösocker
3 dl lingon

GÖR SÅ HÄR

1 Sätt ugnen på 200 grader.
2 Koka upp vatten, mjölk och lite salt. Tillsätt grötriset och låt det koka på svag värme i ca 40 min. Låt svalna.
3 Koka upp 5 dl vatten och koka vitkålshuvudet i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Spar spadet. Skölj huvudet i kallt vatten och plocka försiktigt 16 fina blad. Skär av den nedre kraftiga stockdelen och låt dem rinna av på en handduk.
4 Hacka löken och fräs den lätt i smör tills den blir mjuk men utan att den tar färg.
5 Blanda lök, färs, grötris, ägg, salt och vitpeppar till en ganska lös smet.


6 Lägg en rågad matsked färsblandning på varje kålblad. Vik den nedersta delen av bladet över färsen. Vik in sidorna på bladen och rulla till en kåldolme. Lägg kåldolmarna med skarven nedåt i en smord ugnsfast form.
7 Ringla över sirap och en msk smält smör.
8. Stek kåldolmarna i nedre delen av ugnen i 45 – 60 min.  Efter 20 minuter häll över kålspadet blandat med kalvfonden. Ös ett par gånger under tiden med spadet.
9.Sila spadet i en kastrul. Tillsätt maizena och grädde och koka upp. Salta.
10. Koka potatis.
11. Rör ihop lingon och strösocker tills sockret löst sig.

Grattis på mors dag!

Pernilla

5 svar

  1. Oj,oj så de såg gott ut,kåldolmar är bland de bästa jag vet,nu skall jag minnas kolla ditt recept nästa gång jag gör dem.
    Du har samma glittrande, skrattande ögon som din mamma hade.

    1. Hej Barbro, Tack för din fina kommentar. Lycka till med dina kåldolmar nästa gång! de var ljuvliga, och vi äter dem till lunch idag också:)

  2. Kände precis samma sak igår. Min Mamma gick bort i höstas. Konstig känsla igår!

    Sedan finns det ju saker, som man kan fortsätta att göra, som ex alla de härliga rätter man har lärt sig. Man kan köpa fina blommor och tänka på alla roliga stunder! :)

    1. Hej Tina! Ja, det är väldigt konstigt. Men livet går vidare, som man säger, och man får ta tillvara det fina och som du säger. Varje gång man lagar en god rätt, så finns en del av din mamma med. Det känns bra att tänka så. Kram P

Kommentarer är stängda.