Nu är våren som bäst. Utanför mitt fönster är det en grön vägg av träd som just spruckit ut och parken här nedanför är helt fantastiskt lummig. Utmärkt för en storpicknick….

Ängamat

Och med våren kommer primörerna. I förrgår provade jag en rabarberrätt som ska bli en efterrätt till en cateringmiddag och i går blev det sparris. Jag älskar verkligen sparris och minns, när jag reste mycket som modell på 80-talet, att jag ofta åt sparris när jag var på uppdrag i Spanien.

Den vita sparrisen är min favorit, men när den spröda gröna sparrisen tittar upp, då kan man ju inte motstå den. Så jag köpte hem ett knippe färsk sparris och funderade. Skulle jag bjuda grabbarna på en liten sparrisförrätt…men insåg ganska snabbt att det inte skulle höjas några jätteglada tonårsröster, när jag serverade en lite entré med fem gröna sparrisar och en klick hollandais.

I samma veva som jag tänkte det, dök en annan köksutmaning upp….Hollandaissås. Jag har under senaste veckan spräckt fyra Bea-såser… kanske för BEA inte är en favorit och jag har svårt att älska den…men Hollandais spelar i samma ägg-å-smör-med-risk-för-att-skära-sig-liga och jag har därför inte riktigt vågat närma mig den.

Men min blogg är utmaningarnas blogg och när jag insåg att min sambo och son inte köpte färdig bea av hänsyn till mig…så bestämde jag mig för att skärpa mig och stirra hollandaisen i ”gulögat”.

Man kan om man vill….eller hur? Så jag gjorde en Hollandaissås efter konstens alla regler. Vispade lugnt och fint över ett varmt vattenbad. Tillsatte smöret i en fin stråle och undvek botteskröfset och den blev jättefin! Jag smaksatte den med en skvätt tryffelolja och nu förstår jag vad alla pratar om. Färsk sparris med tryffelhollandais! Himmelskt! Jag kommer nog älska BEAn också… när den funkar.

Men jag ville göra en riktigt maträtt, som kunde mätta hungriga grabbar också, och ändå få med sparris och hollandaissåsen….så det blev en vårkycklingrätt. Mitt bidrag till Kalsagotts tävling.

Varsågoda!

CIDERKOKT KYCKLING MED GRÖN SPARRIS OCH TRYFFELHOLLANDAIS

4 pers
ca 45 min ( men låt gärna kycklingen stå i lagen ett dygn i kylen. Ännu godare då)

4 kycklingfiléer eller kycklingklubbor av finaste kvalité
1 gul lök
2 lime skurna i skivor utan skal
1,5 l äppelcider
3 lagerblad
5 grovstötta vitpepparkorn
3 msk vitvinsvinäger (mer om du vill ha det syrligare)
2 msk socker
salt (prova dig fram)

8 gröna sparrisar
en nypa salt
en nypa socker

TRYFFELHOLLANDAISE
150 g smör
2 äggulor (rumstempererade)
1-2 tsk pressad citron
2-3 msk vatten
salt
färskmalen vitpeppar

1 kg färskpotatis
1 knippa dill
salt

4 körbärstomater
1 msk olivolja
salt

Blandad sallad för 4 pers
4 tunnt skivade rädisor
0,5 finhackad rödlök

VINÄGRETTE
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
en nypa nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

1. Skär löken i klyftor och skär av skalet på limen och skiva den.
2. Fyll en stor kastrull med äppelcider och tillsätt lök, lime, kryddor, vinäger, salt och socker. Koka upp och låt lagen koka i fem miniuter innan du skruvar ner värmen och lägger i kycklingen. Sjud kycklingen i ca tio-femton min. Kolla av den under tiden så den känns mör och genomkokt. Min var tyvärr lite torr och jag har svurit att inte köpa tråkiga filéer igen, så jag skulle föreslå fina kycklingklubbor istället. När du tycker att kycklingen är genomkokt och mör. Låt den svalna i lagen och ställ den gärna i kyl under natten och låt den dra till sig kryddor och cidersmaken.

TRYFFELHOLLANDAISE
1. Smält smör på svag värme.
2. Blanda äggulor, citron och vatten i en kastrull.
3. Koka upp lite vatten i en annan kastrull som är samma storlek som den du har äggen i.  Ställ äggkastrullen i vattenkastrullen (vattenbad) och vispa tills äggen börjar tjockna. Vattnet i den understa kastrullen får inte koka, utan bara vara varmt. Ha plattan på låg värme eller dra bort den helt från värmen.
4. Tillsätt lite smör i taget och undvik att få med det som sjunkit till botten. Vispa ordentligt varje gång du tillsätter smöret.
5. Smaksätt med salt, peppar och lite tryffelolja.

SPARRIS
1. Bryt av den nedersta delen av sparrisen.
2. Koka upp lite vatten, så det täcker sparrisen och tillsätt salt och socker.
3. Sjud sparrisen tills den är mjuk. Ca 10 min.

SALLAD OCH VINÄGRETTE
1. Skölj salladen. För att få den extra krispig, lägg salladen i kallt vatten med några isbitar i. Då behåller den sin fina gröna färg.
2. Finhacka rödlöken och skär rädisorna i tunna skivor. Använd gärna mandolin, så får du dem riktigt tunna.
3. Balnda ingredienserna till vinägretten och blanda sallad, rödlök, rädisor och vinägrett i en skål.

TOMATER
1. Skär ett kryss i tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form. Strö över salt och droppa lite olivolja över.
2. Ställ dem i ugnen i 225 grader i ca 10-15 min.

Koka färskpotatis med dill och salt.

SERVERA
Dela potatisarna i halvor. Skiva kycklingfilén (Har den stått över natten så värm bara på den i spadet). Garnera med sparris, tomat och tryffelhollandais och salladen till.

Vårliga hälsningar!
Pernilla

Ett svar

Kommentarer är stängda.