I lördags fick jag en verklig aha-upplevelse. Ni vet kanske att jag utmanat mig själv i år att bli en bättre bagare. Jag har ju inte varit någon höjdare på bakfronten direkt.  Nu vet jag varför. Allt har med teknik att göra. Och en stor portion känsla.

I lördags gick jag en bakkurs som hölls av Maria Blohm i samarbete med Kungsörnens Bakademin.

Jag och ett par andra entusiaster med olika mycket bakvana, samlades i ett provkök, där vi fick lära oss att baka bröd från grunden.

De bröd jag har försökt mig på förut, har blivit, hårda, platta och degiga för det mesta, men ibland har det lyckats…till min förvåning. Det som gjorde mig mest förvånad, var tekniken att ”runddriva” ett bröd för att det ska kunna jäsa ordentligt och inte tappa formen.

Helt otroligt! Plötsligt så fungerade det bara. Denna teknik, att med en enkel handrörelse, ”leda” runt brödet på bakbordet med ena handen, trycka till det mot undersidan och forma det till en bulle med ytspänning, gjorde att våra bröd jäste och växte till höjder jag annars bara sett i proffsbagerier förut och undrat HUR blir de så där fina?

Nu stod jag plötsligt här och formade franskbröd, bullar, flätade limpor för glatta livet…och alla bröden lyckades.

Vilken känsla!

Vi gick igenom hur man gör ett glutenprov, för att veta om degen är färdig att bakas ut. Vi fick använde ordentliga bakmaskiner och jag inser nu att en köksassistent (tips!) står högst upp på önskelistan. Att baka sitt eget bröd är fantastiskt härligt och att veta vad man stoppar i det, slippa konserveringsmedel och få det färskt till frukost, är en ren njutning.

Maria lärde oss också om hur man ångjäser brödet i ugnen, med kokt vatten i en skål, vilket gör det ännu finare, och hur man lyssnar på brödet när det kommit ur ugnen, för att veta om det blir sådär härligt krispigt. Då knäpper och knastrar det inne i brödet….

Vi fick experimentera med olika mjölsorter, sötningsmedel som sirap eller honung och fylla eller dekorera bröden med olika frön, kärnor och nötter och vi fick reda på att 37 grader på degvätskan inte alls stämmer utan vi körde med kallt vatten.

När jag gick därifrån, efter en sex-timmars bakkurs, kände jag mig som jag verkligen tagit ett stort steg upp på bakstegen. Många aha-upplevelser och igår bakade jag ett briochbröd efter Marias tekniker, och det blev fantastiskt fint.

Tack Maria, för en inspirerande och väldigt lärorik kurs. Det kändes härligt att få åka hem till familjen och bjuda på  nybakat bröd!

BRIOCHLIMPA (efter Marias tekniker och ett recept av Mia Öhrn)

25 g jäst
1,5 dl kall mjölk
570 g vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
3 ägg
200 g rumstempererat smör

Smör till formen och ett ägg till pensling

GÖR SÅ HÄR

 1. Smul ner jästen i en bunke. Häll på kall mjöl och lös upp jästen.
 2. Blanda mjöl, socker och salt.
 3. Blanda ner äggen, mjölblandningen och smöret i klicka och arbeta ihop en deg i ca 10 min i assistent. Minst tio min för hand.
 4. Låt jäsa i 50 min.
 5. Smörj en limpform. Forma degen till en limpa. Låt den jäsa under plastfilm i ca 45 min
 6. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla brödet med ägg och grädda i ugnen i ca 35 min. Täck ovandelen med folie eller bakplåtspapper om den får för mycket färg.

Jag ska prova en efterrätt med brioch och rabarber som kommer inom kort.

Mums!

Pernilla

10 svar

   1. Vet inte varför länkarna inte går att lägga till. Ska undersöka.
    P

  1. Jag menar naturligtvis…köksassistent/slav :) tack för tipset.

   1. Hej Pernilla!

    Hade lyckan att få en riktigt röd assistent när jag senast fyllde år; en blänkande, röd röd röd KitchenAid. Har sedan dess bakat som aldrig förr och kan VARMT rekommendera denna lyxiga maskin! Dyr som bara den men den har en motor som heter duga och den har stått högt på önskelistan länge…… jag är så GLAD för den kan du tro!

    Ska man peta på det perfekra i maskinen kan man ju nämna att den bara tar ca 1 kg mjöl så några jättebak blir det inte – men å andra sidan får man fler tillfällen att använda den…… :S Och å tredje sidan, kan man använda henne till SÅ mycket mer om man vill köpa till en detalj eller två. Undersök och återkom gärna med vad du tycker!

    Ha det bäst!

    Mia

    1. Vad härligt! Jag kan tänka mig in i känslan att få den ultimata kökspresenten. Min mamma hade en Kitchen Aid som syrran har fått ärva, så jag ska lpna hem den i veckan och experimentera. Får se hur resultatet blir,
     Ha det bra
     Pernilla

 1. Har också varit på bakkurs hos Maria och sedan dess bakar jag i princip allt mitt bröd. En Elektroluxassistent har jag. Funkar hur bra som helst. Inte liga snygg som Kitchen men hälften så dyr. Och mycket större kittel så man får plats med mer deg! Ser fram emot lite brödrecept här!

  1. Tack för tipset! Jag får prova mig fram bland alla dessa assistenter. Och när jag hittat rätt, kommer du garanterat få fler brödrecept! Hälsar Pernilla

Kommentarer är stängda.