Igår hade jag en härlig upplevelse hos ”fiskargubbarna” nere vid Hoddorna i Malmö. Jag botaniserade bland deras rika fångst och hittade väldigt många spännande fiskar, men bestämde mig för en fin röding.

Jag har aldrig tillagat röding förut, om man inte räknar med vår lagtävling i Mästerkocken när vi, Blå laget,  gjorde en god rödingrätt och vann.

Igår blev det premiär hemma i mitt eget kök och årets fiskutmaning går vidare.

I frysen hade jag kvar lite löjrom från förra veckans cateringuppdrag, fin sparrispotatis och friska sockerärtor. Utifrån det jag hade hemma skapade jag ett lyxigt rödingrecept som satte lite extra guldkant på en vanlig tråktisdag. I vinkällaren hittade min sambo en torr och frisk Sancerre Les Barones från 2009 och det blev en riktigt fin middag ( och en alldeles OFÖRSKÄMT lyxig lunch till mig idag).

Varsågoda!

SMÖRSTEK RÖDING MED LÖJROMSÅS, SPARRISPOTATIS OCH UGNSSTEKTA TOMATER

4 pers

2 filéeade rödingar med skinnsidan kvar
smör att steka i
flingsalt
nymalen svartpeppar
citron

SÅS

3 dl vatten
1 dl vitt vin
1 msk hummerfond
2 schalottenlökar
persilja (blad och stjälkar)
1 dl vispgrädde
25 g smör
en nypa socker
salt
vitpeppar
2 msk löjrom (du kan använda fin röd kaviar också)
finhackad gräslök

4 små plommontomater
finhackad persilja
flingsalt
nymalen svartpeppar
smör

2 dl sockerärtor
4 rädisor
dill

GÖR SÅ HÄR
1. Skär filèerna i fyra bitar (ca 160 g). Spar det som blir kvar till en fin fisksoppa framöver. Plocka ut alla små ben du hittar längs filèernas mitt. Använd pincett om det behövs.
2.Strö lite flingsalt och svartpeppar över.
3. Stek rödingsfilèerna i smör med skinnsidan nedåt i grillpanna eller stekpanna i ca fem min, eller tills du ser att det är i stort sätt genomstekta. Jag vände dem snabbt en gång på slutet för att få lite stekyta på ovansidan också. (Gör detta moment sist, när sås, potatis och grönsaker är klara)

SÅS
1. Blanda vatten, vin, fond, persilja (stjälk och blad), schalottenlök i bitar i en kastrull och koka upp. Koka ihop tills hälften återstår. Ca 20 min. Sila av och häll tillbaka i kastrullen.
2. Tillsätt grädde och smör och låt såsen sjuda ihop tills den fått en något tjockare konsistens. Ca 20 – 30 min.
3. Smaka av med salt, peppar och lite socker om den känns för syrlig. Tillsätt gräslöken. Ta såsen av plattan och rör ner löjromen.

TOMATER
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smörj en ugnsfast form.
3. Halvera tomaterna och ställ i formen. Klicka på lite smör, hackad persilja, salt och peppar.
4. Grilla i ugnen i ca 15-20 minuter.

SOCKERÄRTOR
1. Koka upp sockerärtorna i lättsaltat vatten. Låt dem koka ca fem minuter. Häll av vattnet och häll på kallt vatten, så behåller de sin fina färg. Värm på dem med en klick smör i kastrullen och strö lite flingsalt på.

Servera den smörstekta rödingen med kokt sparrispotatis, grönsakerna och den lyxiga löjromsåsen.
Lyx på en tisdag!

HejHej
Pernilla

12 svar

 1. Hej Pernilla,

  vilken otroligt härlig rätt. Den ska jag laga. Du har verkligen en inspirerande webbsida. Jag är hedonist i hjärtat och njuter av att läsa, titta på dina inlägg. Tack och lycka till med dina fortsatta kulinariska äventyr. :)

 2. Hej Michi,
  vad roligt att du blir inspirerad! Jag är också en njutningsmänniska och strävar efter ett härligt liv. Särskilt på tisdagar…:)

 3. Vad är egentligen meningen med denna blogg? Att påminna alla om att du blev kickad ut ur tävlingen långt innan finalisterna? Vill du verkligen understryka det för alla, även efter att du förlorat tävlingen?

  1. Jag förstår inte din fråga! Det här är en matblogg och det är väl inte konstigt att man tar upp sin medverkan i Mästerkockarna, eller….?

 4. Hej på dej, vilka härliga rätter du får till. Jag undrar om du inte kan göra så man kan klicka på ditt recept, så man kan få det utskrivet…..Finns mycket jag skulle vilja testa som du har lagat…..Fortsätt blogga på….. Kram på dig

  1. Hej Helen!
   Kul att du bli inspirerad. I nuläget har jag ingen ”skriv ut” knapp. Jag ska kolla om det går att fixa. men du kan alltid kopiera receptet och klistra in i ett worddokument och sen skriva ut det, om du vill ”ta med” dig det ut i köket.
   ha det gott
   Kram
   P

 5. Det blev en onsdagsrätt som vid avsmakning av barn och fru förvandlades till en lördagsrätt. Otroligt gott samt att fet fisk som röding är väldigt nyttig. smarrig sås vill jag lova.

  tack

 6. Hej,
  Låter jättegott!
  Ska ha besök imorgon och tänkte testa, men har ingen persilja hemma.
  Har du tips om vad jag kan använda istället?
  Tack för en bra site.
  J

  1. Hej! Du kan mixa lite smör och skorpsmulor och lite flingsalt och klicka på tomaterna. Till såsen skulle jag nog bara skippa dem. Lycka till! Pernilla

Kommentarer är stängda.