Hej! Idag har jag lagt till en ny kategori – Mina smultronställen. Här kommer jag tipsa om de vackraste, godaste, mysigaste och mest inspirerande platser jag vet. I Malmö men också på andra ställen i världen.

Och idag är det tisdag, fiskdag och jag besöker Malmös färskaste fiskhandlare – Hoddorna.

Ett smultronställe

I Malmö, har vi som sagt var ingen saluhall (har startat en FB-grupp Vi som vill ha en saluhall i Malmö) där man kan botanisera bland färska fiskar, men vi har Hoddorna.

Det är ett par små, pittoreska  fiskestugor nere vid Slottsparken och Malmö Museum, dit fiskarna kommer och säljer sin färska fångst som de dragit upp under morgonen. Det är ett av Malmös finaste smultronställen och jag rekommenderar det varmt till alla som har vägarna förbi. Köp färsk fisk här!

Tänk om vi hade en saluhall med fiskdisk också….

Idag ville jag låta fångsten styra min middag, så jag cyklade ner tidigt i morse för att se vad fiskegubbarna fått i näten. Här fanns torsk, makrill, strömming (sill på skånska), Uer, Braxen men också en hel del rökt fisk.

Fisken är rökt

Jag älskar att gå runt och prata med fiskegubbarna och få en lektion i hur man fiskar och vad man får på kroken.

Skräpmat…eller en utmaning?

Idag fick jag lära mig att braxen är en skräpfisk, som inte är så mycket att hänga i granen, men ganska imponerande att se på. En riktig fisk-fisk. Kanske en framtida utmaning?

Jag fick veta hemligheten med att fiska torsk på krok….allt handlar om vinkeln när man kastar i kroken. Jag fick reda på att det bästa sättet att servera stenbit är att röka den och att uerfiléer är mycket godare än torskfiléer.

Näbbig värre

Och jag såg en ”näbbgädda” (Horngädda) för första gången.

Olle, 91 en glad lax

Olle, 91, som hänger med fiskegubbarna varje dag, berättade att näbbgäddan är en primör och att den har gröna ben, men ingen direkt höjdare att äta. Olle var själv fiskare på sin tid och jag blev helt fascinerad av denne 91-åring som var så pigg och glad och insåg snabbt att vill man leva länge och ha barnasinnet kvar ska man äta mycket fisk!

Jag hade kunna köpa på mig hur mycket fisk som helst, men valde att prova en röding idag. Fiskad i Öresund, enligt fiskegubbarna och nu ska jag botanisera bland recept och skaffa mig inspiration till en god rödingmiddag. Recept kommer i morgon.

Vill ni ha några andra fiskrecept så länge, så hittar ni dem här.

Titta gärna in på min Facebooksida ”Mästerkock i mitt eget kök” och ”gilla”. Här kan vi prata mat!
jag finns också på twitter, om du vill hänga med på min matresa.

Vi höra snart igen!

Foto Peter Erlandsson

Pernilla

7 svar

 1. apropå horngädda, vill jag bara berätta att som rökt är den ypperlig! pappa har rökt många i sitt liv och jag kan påstå att rökt horngädda är långt mycket godare än rökt ål! :-)

  1. Spännande! Då kanske det blir rökt horngädda nästa gång:). Jag gillar ål…så det borde bli en kulinarisk upplevelse.

 2. Fisk är gott!
  Härligt att se en 91 åring hänga med så länge!! Man blir glad!
  Hoppas du hittade nåt bra recept för rödingen!
  Själv ska jag prova göra sej filé burgare nån dag!
  Ha det gött i varma vädret!

 3. Tack Annelie!
  Vi får se vad det blir av rödingen. Lycka till med sejburgaren:)

 4. Ellas favveställe när hon är hos mormor och morfar. Tror det är där man kan köpa stekt strömming. Jag skulle gärna byta ut fiskdisk i saluhall mot hoddorna. Visst fanns det en saluhall vid Lugnet sent 1980-tal?
  Kram du duktiga kock!

 5. Hej Marischen!
  Ella har mycket bra smak och hög standard när det kommer till fina råvaror:)
  Minns inte att det fanns en saluhall vid Lugnet….botaniserade ju inte så ofta i mataffärer på den tiden:)
  Kram kram på dig också!

 6. Tror fiskarna blåser dig eftersom du inte har egen kunskap; röding är en sötvattenfiskar, även om det finns havsvandrande populationer i Norge, Island och Grönland, Se http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6dingar Wikipedia anger för braxen följande; ”Den är inte vanlig som matfisk eftersom den innehåller många ben, men säljs exempelvis rökt i Ryssland.”
  Vad gäller horngädda har den pigge 91-åringen helt fel. (Har han någon gång ätit rätt tillagad horngädda?) Både rökt, kokt och stekt smakar den mycket gott. Beror på hur man gör när man tillagar den… Nen den är benig, (gröna ben), kanske det som avskräckt honom?

Kommentarer är stängda.