Utmaningen på kryddbalkongen går vidare. Solen skiner och idag ska jag plantera kryddor. Jag tänker testa att plantera de vanliga kryddorna som man köper nere på t ex Ica, för att se om de tar sig.

Jag brukar reta mig på att de färska kryddorna inte riktigt håller i längden. De står där i sina platspåsar och ser vackra ut i butiken, men så fort de hamnar på min bänk, så dör de ganska snabbt.

Jag vattnar dem och försöker få dem att hålla längre, men det fungerar sällan mer än ett par dagar, men nu tänker jag plantera om de färska kryddorna i ordentliga krukor, med bra jord,  och se om de håller längre.

Jag kommer plantera om varenda liten krydda som jag köper, och jag köper väldigt många, för att se om de tar sig ute på min kryddbalkong.

Idag blev det timjan, koriander, basilika, mynta och rosmarin.

Timjan går ju åt och är en av favoriterna i mitt kök. Jag använder den i de flesta grytor som jag gör. Passar perfekt till fisk, kyckling och fälskkött.  Min pot au feau på kyckling  måste ha timjan i sig och en helgrillad kyckling med vårprimörer skulle inte vara hel…om den inte hade timjan på toppen.

Rosmarin är en härlig krydda, som jag ofta använder när jag gör ugnsbakade rotfrukter eller till alla sorters lammrätter, som Tjälknölen på lammfiol som jag gjorde i påskas.

Koriandern tillhör en av mina hat-älskar-kryddor. Det är en utmanande krydda som har en ton av diskmedel i smaken, men utan den, skulle jag inte kunna laga mina vietnamesika vårrullar eller min vietnamesiska nudelsallad. Och basilikan….BASILIKAN! Den har ju blivit en hushållskrydda som bara måste finnas i köket.

En egen pasta pesto på färsk basilika slår det mesta tycker jag, men det är en svår krydda att hålla liv i. Den behöver mycket vatten, till skillnad från många av de andra kryddorna som gillar att torka ut lite mellan varven, och den måste vårdas med kärlek.

Myntan är däremot en svår nöt att knäcka i matlagningen tycker jag. Men jag älskar mintsmaken, så vi får se vad jag hittar på med den. Har du tips, så tipsa mig gärna här på bloggen!

Vi får se hur mina små ”kryddslingar” tar sig och nästa gång kommer jag satsa på den vackraste av kryddor – körvel. Den är oerhört skir och romantisk och jag ska ta reda på lite mer om den och vad den passar till. Dessutom vill jag ha klassikerna, persilja, dill och gräslök. Måste ju preppa inför midsommar. Och kanske sätter jag en kruka med färskpotatis….

Här kan du läsa mer om Kryddbalkongen.

Foto  JA

Hej hej
Pernilla

13 svar

 1. Hej!
  Vi brukar plantera ica-basilika på vår balkong och det funkar verkligen fantastiskt bra, de blir meterhöga. Knepet är att dela plantan i mindre delar och plantera var och en i egna krukor. Alltså inte ta den färdiga ica-plantan och sätta i en ny kruka. Och så sol på det.
  Ha det fint, älskar din blogg!

 2. Hej Gabriella! Tack för fina ord:) Ok…ska se om det fungerar med hela plantan…men nästa gång kommer jag testa ditt tips och dela på dem. Ska bli kul att se vad som händer!
  Ha det jättebra!

 3. Varje år genast på våren när butikerna får sina kryddor köper jag basilika,timjan och rosmarin och plantera dem i krukor.De viktigaste är har jag märkt att man skall plantera dem med det samma (inte ha dem att stå framme nån dag)Brukar också blanda tex. basilikan får nästan alltid rum i samma kruka som timjan,rosmarin älskar jag så den får alltid en egen kruka.
  Din balkong kommer att bli häftig,trevlig första Maj.

 4. Hej Barbro, tack för din kommentar. Låter spännande med att blanda kryddorna i samma kruka. Ska fundera på en kryddfusion nästa gång:)
  Trevlig första maj du med!

 5. Tack Cissi! Jag blir så glad över att höra att jag kan inspirera med det jag skriver:)
  Ha en fin dag
  Pernilla

 6. Brukar plantera Icas kryddor i en stor kruka, blanda friskt, det fungerar jättebra, dock inte citronmeliss o bladpersilja, för dom vill gärna ta över hela utrymmet själva!!

  1. Citronmeliss älskar ju att växa. Synd bara att den inte är lika användbar som många av de andra. Men att planetar ihop kryddor i en stor kruka låter härligt. Ska genast testa!

 7. Mynta är perfekt att ha i dryck, antingen för jag te på den eller så dricker jag soda vatten med mynta och citron och aningens florsocker. Vill man vuxna till den funkar det fint med någon vit alkohol i så blir det typ mojito :)

  1. Älskar mynta! Gärna som du säger att brygga te på eller i en syrlig sommardrink! Mer mynta åt folket helt enkelt:)

 8. Hej Pernilla! Vilken fin blogg du har! Jag tänkte plantera om min basilika och timjan på samma sätt som du gjort och undrar vad du använder för jord? Behöver man ha en särskild jord till sådant man sedan ska äta? Jag har vanlig blomjord hemma och undrar om det går bra att använda den?

  1. Hej Isabelle!
   Tack för ditt inlägg och fina ord. Jag planterar i vanlig blomjord. Det svåra med basilikan är att den kräver mycket vatten, så håll den i köket så kan du skvätta vatten på den ofta. Timjan är tuffare och behöver inte alls lika mycket vatten. Lycka till! Pernilla

 9. Mynta är riktigt gott att ha i färska vårrullar!
  Drycker och efterrätten!
  Egen juice med mynta i.

Kommentarer är stängda.