Söndag och vår i luften. Då vill jag ha en ordentlig söndagsmiddag. Idag blev valet en helstek kyckling. Det blir mycket av den varan nu så här runt påsk, men jag gillar kyckling, bara den är av fin kvalité och rätt tillagad.

Någonstans hörda jag att en riktig kock kan man bedöma utefter hur han/hon lyckas med att ugnssteka en kyckling. Så jag kunde ju inte annat än att anta den utamaningen. Så till den här helgen köpte jag en hel kyckling och frächa grönsaker, för att göra en enkel, lätt och väldigt god söndagsmiddag. Om jag lyckades? Grabbarna gillade den och det tar jag alltid som bästa kritiken.

Varsågoda!

UGNSSTEKT KYCKLING MED SYRLIGAVÅRPRIMÖRER OCH SKY

2-4 pers
ca 1,5 timmar

1 hel kyckling
1 gul lök
1 äpple
1 citron
2 vitlöksklyftor
timjan
smör
salt&peppar

Lägg i formen:

äpple i bitar
gul lök i bitar
vitlökar med skalet på
smörklickar

SYRLIGA VÅRPRIMÖRER

4 morötter
4 knipplökar
1 palsternacka
1 liter vatten
2 lagerblad
3 kryddnejlikor
4 vitpepparkorn
1 tsk salt
1 msk socker
1 msk ättika (12 %) eller efter smak
salt & peppar

SKY

fyllning och äppel-och-lökbitar som stekt med kycklingen
2 dl vatten
1 msk kycklingfond

GÖR SÅ HÄR
1.Sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra inne i kycklingen.
2.Skär lök, äpple, citron i bitar, krossa vitlöksklyftor och ta en kvist timjan. Stoppa alltihopa som fyllning i kycklingen.
3. Bind ihop kycklingen med hushållsnöre.
4.Lossa försiktigt på skinnet över bröstet och stoppa in två ordentliga smörskivor mellan köttet och skinnet. Salta och peppra runt hela kycklingen.
5.Skär äpple, lök, krossade vitlöksklyftor och lägg i en smörad form.
6. Lägg kycklingen på äpple-och-lökbitarna och stek i ugn i ca en timme. Innertemperaturen ska vara 70 grader. Använd termometer.

SYRLIGA GRÖNSAKER
1. Skala morötter, knipplökar, palsternacka och dela i större bitar. (vill du ha potatis kan du ha med det också. Välj en fast sort som Amadine t ex)
2. Koka upp vatten, kryddor och ättika.
3. Koka grönsakerna tills de är mjuka men med lite tuggmotstånd. Låt de gärna svalna i lagen, så drar de åt sig ännu mer smak av kryddorna.

SKY
1. När kycklingen är färdigstekt, ta ut fyllningen och det som stekt ihop med kyklingen. Tillsätte 2 dl vatten och koka ihop i en stekpanna.
2. Sila bort alla bitar och värm upp skyn och tillsätt en msk kycklingfond. Koka ihop till hälften så du får en god smak. Salta och peppra efter behov.

Smaklig Måltid!

Pernilla