Härliga vår! Jag blir så där ”sprittig” i kroppen när solen ”steker” och fåglarna kvittrar. Och jag är en sån där som tar av mig för tidigt, tror att det är sommar och blir förkyld. Idag är nog den första riktigt härliga vårdagen, och jag bara var tvungen att ge mig ut på inspirationspromenix. Iklädd tjock jacka. Man har väl lärt sig….

Jag bor jag i centrala Malmö och har nära till stranden (tio min gångväg) och parkerna (fem min gångväg) och stan (tio min gångväg) och något av det det bästa med Malmö, förutom beachen ”Ribban”, är parkerna.

Slottsparken ligger bara ett stenkast ifrån min lägenhet och idag tog jag en inspirationspromenad till Slottsträdgården för att ta en fika på det lilla kaféet som drivs av Tareq Taylor, känd tv-kock från Trädgårdsfredag med  Pernilla Månsson Colt.  Det visade sig att jag inte var den ende i Malmö, som kom på just den tankken en sån här dag….

Kafféet vimlade av ”jobblunchare” , pensionärer och barnvagnsmaffian och kön ringlade sig långt ut bland borden. Jag  ställde mig i  kön, för att slutligen handla en fantastisk god sillamacka. Här i Skåne är det ”sill” som gäller. Inte strömming som man säger uppåt landet, där jag egentligen kommer ifrån (Västerås/Örebro)

Slottsträdgården har också en plantskola där man odlar ekologiskt och där man kan handla både växter och grönsaker. Och det kommer jag att göra när allt börjar växa. Kanske jag hittar något spännande här till min kryddbalkong? Vi får se. Det var i alla fall en helt ljuvlig dag och snart är det sommar!

Här kommer ett recept fritt skapat med inspiration ifrån Slottsträdgårdens sillamacka (bilden).

”SILLAMACKA” MED HEMGJORD ÄTTIKSTRÖMMING

4 pers

600 g strömmingsfilé
2 dl rågmjöl
smör till stekning
1 skivad rödlök
1 dl finhackad dill
dillvippor till garnering

ÄTTIKSLAG

1,5 dl ättikssprit (12 %)
2,5 dl strösocker
3 dl vatten
1 tsk dillfrön
3 lagerblad
15 krossade kryddpepparkorn

GÖR SÅ HÄR

1 Blanda ihop ättika, strösocker och vatten i en kastrull. Smaka av styrkan. Lagen ska vara ”stickigt” skarp.  Koka upp tills sockret löst sig.
2 Lägg i dillfrö, lagerblad och kryddpeppar. Låt lagen svalna och dra i ett par timmar.
3 Klipp bort fenorna på strömmingsfiléerna.
4 Lägg filéerna på en skärbräda med skinnsidan nedåt. Passa ihop dem två och två i samma storlek. Bred på dillhack på den ena filén och lägg den andra på som ett lock. Köttsidorna mot varandra.
5 Vänd dubbelfilén i rågmjöl.
6 Stek i brynt smör i ca 2-3 min på varje sida.
7 Låt filéerna svalan.
8 Skiva rödlöken tunt.
9 Varva lök och strömmingar i en burk eller stor kruka. Häll på lagen när den är kall. Låt gärna stå över natten, så drar strömmingen åt sig krydd-och-ättikslagen.

SILLAMACKA

fyra skivor osötat rågbröd
smör
blandad sallad
två ättikströmmingar i bitar per macka
0,5 dl gräddfil
1 rödlök
dillvippor att garnera med

GÖR SÅ HÄR
1. Bred smör på bröden.
2.Toppa med sallad, strömming, gräddfil, rödläk och dillvippor.
Njut med en kall ö. Så enkelt….Så gott!

Vårliga hälsningar!
Pernilla