Vad är allt ståhej om? Dragen gris – Pulled Pork . Alla gör den verkar det som. Jag såg att någon på FB var lite fyndig och ifrågasatte om det nu heter ”dragen gris….är det det samma som fyllesvin?”  Lite kul tyckte jag.

Ialla fall…jag  ser den överallt och kände att jag var tvungen att utmana mig och  prova. Eftersom mina grabbar var på intåg i går kväll, bestämde jag mig för att testa rätten på dem.

Detta är långkok när det är som längst. Långdragen gris skulle jag vilja kalla den. Jag satte in mina karrèbitar i ugnen kl tio på morgonen och vi åt middag kl halv sju på kvällen. Visserligen skötte sig köttet själv i ugnen under största delen av dan och jag fick en massa annat gjort men det är nog den längsta middag jag lagat hittills. Samtidigt en av de ljuvligaste, med tanke på den doft som spred sig i lägenheten. Ja, i hela trapphuset.

Det finns hur många recept som helst på Pulled Pork och jag har hämtat inspiration ifrån Gunnar på Garstronaut Adventures och Linda på Kryddburken och sen lagt till och dragit ifrån. Tillbehören blev en egen barbecuesås och en annan variant av coleslaw efter ett Twittertips av Queen Ofelia. Linda har dessutom gjort rätten på nötkött istället för fläskkött, och det känns som om en högrev på detta ”dragna” sätt skulle bli en tiopoängare.

Här kommer min variant på förförisk Långdragen Gris.

Varsågoda!

DRAGEN GRIS MED BARBECUESÅS, TOMATSALSA OCH VINÄGERKOKT SPETSKÅL

4 (hungriga) pers

2 kg fläskkarré i bit
1 msk spiskummin
2 tsk hel svartpeppar
1 tsk hel kryddpeppar
1 tsk aqnchochilipeppar
1,5 msk gult senapsfrö
1 msk sweet heat bbqkrydda
2 lagerblad
1 dl mörkt muscovadosugar

1 rivet äpple
1 riven lök
6 finhackade katrinplommon eller en näven sultanrussin
1 klick smör

BRÄSSERINGSVÄTSKA

1 dl koncentrerad kycklingfond
4 dl vatten
1 dl honung
1 dl ketchup
0,5 dl söt sherry
2 tsk liquid smoke

BARBECUESÅS

75 g smör
2 finhackade schalottenlökar
1 finhackad stjälkselleri
2 finhackade vitlökar
1 bit riven ingefära (ca 5 cm)
400 g krossad tomat
1 msk tomatpuré
2 dl sirap
1 dl vitvinsvinäger
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
1 tsk ancho chilipulver
salt&svartpeppar

TOMATSALSA

10 mogna finhackade körsbärstomater
1 finhackad stjälselleri
0,5 finhackad rödlök
flingsalt & nymalen svartpeppar

VINÄGERSTEKT SPETSKÅL

1 strimlat spetskålhuvud
3 finhackade schalottenlökar
ca 0,5 dl äppelcidervinäger
1 msk kumminfrön
smör
salt & vitpeppar

Gräddfil
Hamburgerbröd

GÖR SÅ HÄR

PULLED PORK
1 Krossa alla hela kryddor i en mortel och blanda med muscovadosugar och de malda kryddorna till en ”rub”.
2 Salta köttet och gnid in kryddorna runt om.

3 Sätt ugnen på 125 grader.
4 Blanda alla ingredienser i till brässeringsvätskan i en kastrull och koka upp.
5 Riv äpple, lök och hacka katrinplommonen och lägg i en smord form.

6 Lägg köttet i formen och häll på vätskan. Täck med folie och in i ugnen.


7 Efter två timmar – ta ut köttet och ös det ordentligt med vätskan. Fortsätt ugnssteka i tre timmar till. Ta sen ut köttet och ös igen. Slutstek köttet i ytterligare två timmar. Alltså sju timmar allt som allt.
8 Sätt ugnen på 225 grader.
9 Häll av vätskan , sila och spara. Du kan använda lite i en barbecuesås och för att smaksätta det färdiga köttet ytterligare.
10 Stek köttet i ugnen i ca 25 min tills ytan är krispig.


10 Riv sönder köttet med två gafflar . Häll över lite av den silade vätskan över det färdigstekta köttet.

BARBECUESÅS
1 Smält smöret i en kastrull. Fräs spiskummin och anchochili.
2 Tillsätt shalottenlök, selleri, vitlök och ingefära i smöret i någon minut utan att det bränns.
3 Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, sirap och vitvinsvinäger.
4 Koka ihop i minst 45 min.
5 Smaka av med salt och peppar. Behövs mer syra, tillsätt mer vinäger. mer sötma – tillsätt mer sirap.

(Denna blev lyckad! ”Smakar som ketchup” var tonåringarnas utlåtande.)

TOMATSALSA
1 Blanda de finhackade grönsakerna och salta och peppra. Låt stå och dra en timme innan servering, så salsan ”salsar till sig”.

VINÄGERSTEKT SPETSKÅL
1. Strimla kålen och hacka löken.
2. Rosta kumminfrön i en torr panna i några minuter. Passa noga så de inte bränns.
3. Stek kål och lök i smöret och tillsätt äppelcidervinägern tills kålen är mjuk men har en liten kärna.
4. Salta och peppra och tillsätt de rostade kumminfröna.

Servera din dragna gris med mjukt hamburgerbröd, kål, barbecuesås, gräddfil och tomatsalsa.

Jag tyckte nog att köttet först inte blev riktigt som jag tänkt mig. Lite torrt, men när jag tillsatte lite av vätskan och sedan ”monterade” grisburgaren blev den fantastiskt god! Mina killar har fått en ny favorit.

Hej hej
Pernilla

7 svar

  1. ett tips:
    Gör grisen sous vide istället, blir helt fantastisk.. gjorde min senast i 48h på 68C…

  2. 48 timmar! Låter helt tokigt, men jag tror nog att det skulle bli snäppet bättre. Nästa gång…med lång framförhållning. tack för tips!

  3. Jag har precis ätit och är jätte mätt MEN… såg din pulled pork och blev hungrig. Måste testa detta snarast… Åter kommer :-)

  4. Jag fick i går kött av min granne. Uppfattade inte riktigt vad han kallade det, men nu har jag googlat och kommit fram till att det nog är denna rätt. Jag värmde det nu till lunch, och åt i tunnbröd tillsammans med sallad, tomater och lite chillisås. Jättegott!

Kommentarer är stängda.