Den här veckan har varit sanslös i mitt nya matbloggsliv! Mitt avslut i Sveriges Mästerkock har fått det att rassla till ordentligt här på bloggen och på Facebooksidan ”Mästerkock i mitt eget kök”. Och jag är så oerhört glad att ni har hittat hit, för alla härliga  kommentarer  och att ni har hängt med på det här äventyret som har förändrat mitt liv. Jag hoppas att ni har lust att följa med ett tag till, för min ambition är att fortsätta utmana mig själv och inspirera er att bli mästerkockar i era kök också.

Ingredienser som ska ta oss till en bakgata i Bomaby

Eftersom denna vecka har gått i curryns tecken, bestämde jag mig tidigt för att göra en Indisk curry med raita, pilaffris och de fruktade chapatibröden just den här veckan. Dels för att utmana mig själv på en utmaning jag inte riktigt fixade i ”Mästerkocken” och dels för att bjuda er på ett hett recept och en god middag. Sen är jag en sån där person som gärna förbereder mig inför vad som komma skall. Så självklart måste jag testa bröden igen och laga något som liknar den curryn vi gjorde i programmet.

Som jag sa då, så är jag egentligen inte mycket för jättestark mat och har inte varit så mycket på indiska restauranger, så det är en utmaning för mig att laga med äkta indisk hetta.

Den här curryn är på lamm och jag gjorde verkligen mitt yttersta för att krydda den ordentligt. Jag ville också, precis som Per Morberg i programmet, förflyttas till en bakgata i Bombay, men trots att jag pepprade på i ren Adam Frimodig-stil, så kom jag inte längre än till en bakgata i typ Grekland.

Märkligt. Så mitt tips är: Ta i ordentligt med kryddorna om ni vill åka till en bakgata i Bombay.

Varsågoda!

BOMBAY CURRY MED PILAFFRIS, RAITA MED MYNTA OCH CHAPATIBRÖD

Ca 4-6 pers
ca 2, 5 timmar

2 msk rapsolja
2 finhackade gula lökar
3 finhackade vitlöksklyftor
2 hackade röda chilis (jag hade gröna men det blev ingen sting i det)
1 msk gurkmeja (eller mer)
1 msk spiskummin (eller mer)
2 msk malen koreander (eller mer)
1 msk chilipulver (ta i ordentligt!)
1 kg grytbitar av lamm
1 tsk salt
en burk krossad tomat
1 burk cockosmjölk

PILAFFRIS

3 dl basmatiris
2 msk rapsolja
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
1 tsk kardemummafrön
5 dl vatten
1 nypa salt
1 dl sultanrussin
1 dl mandelspån
koreander

RAITA MED MYNTA
2 dl naturell yoghurt
1 dl färsk, finhackad mynta

CHAPATIBRÖD


se recept här

GÖR SÅ HÄR

CURRY

1. Hetta upp olja i en gryta och fräs alla kryddor i oljan i någon minut. Rör så de inte bränner.
2. Tillsätt lök och vitlök och stek tills löken blivit mjuk. Rör så det inte bränns vid.
3. Tillsätt köttet och stek så att det blandas med kryddorna.
4. Tillsätt salt och tomatkross och sjud under lock i ca två timmar tills köttet faller från benen.
5. Tillsätt kokosmjölken och koka ihop i ca fem minuter.

PILAFFRIS

1. Lägg riset i vatten och låt det dra i ca tjugo minuter.
1. Krossa kryddnejlikor och kardemummafrön i en mortel.
2. Hetta upp olja i en kastrull.
3. Fräs kryddorna och riset i oljan till riset blir genomskinligt.
4. Tillsätt kanelstång, vatten och salt och koka på svag värma i ca 12 minuter.
5. Toppa med russin, mandelspån och koreander.

RAITA MED MYNTA

1.Finhacka myntan.
2. Blanda med yoghurten.

Servera curryn med ris, raita och chapati och en iskall öl och dröm dig tillbaka till en bakgata i Bombay.

Garam masala…
Pernilla

2 svar

Kommentarer är stängda.